Ποδόσφαιρο

Ο Διαμαντής Γκολιδάκης ενημερώνει για τον κορονοϊό μέσω του Α.Σ. Άρη

Tον κόσμου του Άρη ενημέρωσε ο Α.Σ. σχετικά με τον κορονοϊό με την βοήθεια του γνωστού καρδιολόγου, Διαμαντή Γκολιδάκη.

Αναλυτικά:

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΓΚΟΛΙΔΑΚΗ

loading...

ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

Ο κορονοϊός (covid19) χτύπησε όπως ήταν αναμενόμενο δυστυχώς και την πόρτα της χώρας μας και μάλιστα ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη. Παρόλο που πολλά έχουν ειπωθεί ή πρόκειται να λεχθούν και να γράφουν στο μέλλον, θα επιχειρήσουμε μια συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Αποτελεί ένα νέο στέλεχος ιού, «συγγενές» ως προς τον ιό SARS ο οποίος μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού, μέσω σταγονιδίων και μολυσμένων επιφανειών που είχε έρθει πριν σε επαφή το άτομο που νοσεί (σημαντικότατος λόγος ώστε να διατηρούμε τους κανόνες υγιεινής σε υψηλό επίπεδο). Φαίνεται ότι ο ιός αυτός παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικοτήτα σε σχέση με τον απλό ιό της γρίπης σε πιθανή αναλογία 2¨1.

Όσον αφορά το επίπεδο  πρόληψης , το σίγουρο είναι ότι ο καθένας ατομικά θα πρέπει να συμπεριφερθεί  με υπευθυνότητα και ψυχραιμία και να λάβει τα μέτρα του όπως θα συνέβαινε και με οποιοδήποτε άλλον ιό υψηλής μεταδοτικότητας. Το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και αντισηπτικό,περιεκτικότητας άνω του 70%, η σωστή διατροφή και η καλή ενυδάτωση του οργανισμού, η χρήση χειρουργικής μάσκας (μόνο για άτομα που νοσούν και έχουν συμπτώματα αλλά και όσους εργάζονται στα κέντρα υγείας και στα νοσηλευτικά ιδρύματα,η΄εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες),είναι ενέργειες προς την σωστή κατεύθυνση.Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να βρισκόμαστε  σε πολυσύχναστους , κλειστούς χώρους.

Το εύρος της βαρύτητας τον συμπτωμάτων ποικίλει, από ήπια γριππώδη συνδρομή,  μέχρι βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια. Το 86% όσων νοσούν φαίνεται ότι εμφανίζουν σχετικά ήπια συμπτώματα όμως τον ιό μπορεί να τον μεταδώσει ακόμα και φορέας που είναι ασυμπτωματικός.

Έχει διαπιστωθεί  ότι κυρίως πλήττονται οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από σακχαρώδη  διαβήτη και κυρίως οι ασθενείς με υποκείμενο καρδιαγγειακό ή αναπνευστικό νόσημα.

Ένα από τα συμπτώματα που αφορούν την καρδιολογία και θα μπορούσε να θορυβήσει κάποιους είναι η πιθανή ταχυκαρδία που μπορεί να αναπτύξουν οι φορείς της νόσου. Αυτό φαίνεται όμως ότι δεν είναι ειδικό εύρημα, αφού σε κάθε ίωση ,ιδίως όταν αυτή συνοδεύεται από πυρετική κίνηση, η ταχυκαρδία είναι σχεδόν  φυσιολογική αντίδραση του πάσχοντος οργανισμού. Αυτό που ίσως αποτελεί «καμπανάκι κινδύνου» σε ασθενείς με βαριές ιώσεις όπως ο κορονοϊός, είναι η αιφνίδια αδυναμία-αίσθημα κόπωσης ιδίως στην προσπάθεια που μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα παλμών, αίσθημα ζάλη ή οιδήματα κάτω άκρων, αλλά οπωσδήποτε από αίσθημα δύσπνοιας.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε καρδιολόγο. Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση του κορονοϊού, η διάγνωση πρέπει ασφαλώς να έχει πραγματοποιηθεί σε προγενέστερο στάδιο σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Επομένως, η ανίχνευση του ιού με ειδικά μικροβιολογικά τεστ και η έγκαιρη νοσηλεία στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας προλαβαίνουν τις τυχούσες καρδιολογικές επιπλοκές (μυορκαδίτιδα, αρρυθμίες, διαταραχές πηκτικότητας) οι οποίες αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους.

Καταλήγοντας, μπορεί η σημασία της πρόληψης στην υγεία να έχει συνήθως μια πιο διαστολική ερμηνεία όπως στη περίπτωση του συγκεκριμένου ιού έχει οποιαδήποτε μια ειδική σχέση αποτροπής μιας που τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής αποτελούν και τα αποτελεσματικότερα μέτρα ατομικής προφύλαξης και περιορισμού της μεταδοτικότητας του ιού στον γενικότερο πληθυσμό και είναι η διατήρηση των συνθηκών υγιεινής που συστήνονται από τους αρμόδιους φορείς και η ατομική υπευθυνότητα του καθενός μας ώστε να τα τηρήσει.

Ας ελπίσουμε τα μέτρα αυτά να αποδώσουν σύντομα καρπούς,γιατί εκτός της υγείας μας που είναι και το σημαντικότερο βέβαια, έχει αρχίσει να επηρεάζεται και η κοινωνική και η οικονομική ζωή της πατρίδας μας. Τελικά, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της υγείας μας είναι η υπευθυνότητα και η ψυχραιμία.

ΓΚΟΛΙΔΑΚΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 

ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ Ν.Δ. Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button