ΓενικάΜουσική

Οι The Velvet Underground στο νέο Mixtape του Yellow στο SoundCloud

Μοναδικός συνδυασμός του παρακμιακού πειραματισμού και της εύθραυστης ομορφιάς, μια μελαγχολική ωδή στην ελευθερία και σε όσους μάχονται γι’ αυτήν με την τέχνη τους.

Οι Velvet Underground είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις πιο επιδραστικές μπάντες στην ιστορία της Rock χωρίς να έχουν πετύχει εμπορική επιτυχία. Μένοντας σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους πιστοί στη φιλοσοφία τους και κινούμενοι στην αμερικάνικη Underground σκηνή, ενέπνευσαν ολόκληρη την μεταγενέστερη ανεξάρτητη και εναλλακτική Rock από τις αρχές των 70s και μετά. Η επιρροή τους υπήρξε καταλυτική για τους μουσικούς του ανεξάρτητου Rock ακόμη και μέχρι σήμερα.

The Velvet Underground

Δημιουργήθηκαν στη Νέα Υόρκη το 1964 από τον κιθαρίστα-τραγουδιστή Lou Reed, τον John Cale που έπαιζε πολλά όργανα, από πιάνο μέχρι βιόλα, τον κιθαρίστα Sterling Morrison και τον ντράμερ Angus MacLise.

Αρχικά το συγκρότημα έκανε εμφανίσεις με διαφορετικά ονόματα μέχρι το 1965 οπότε κατέληξε στο The Velvet Underground. Την επόμενη χρονιά γίνεται μάνατζέρ τους ο Pop Artist Andy Warhol και έρχεται στην μπάντα η Γερμανίδα τραγουδίστρια, συνθέτρια, μοντέλο Nico από την Κολωνία.

Lou Reed & Andy Warhol

Το πρώτο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1967 με τίτλο “The Velvet Underground & Nico”. Ο Brian Eno είχε πει σε συνέντευξη του το 1982 ότι μπορεί οι Velvet Underground με το ντεμπούτο άλμπουμ τους The Velvet Underground & Nico, να πούλησαν μόνο 30.000 κόπιες στα πέντε πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του, αλλά όσοι το αγόρασαν έφτιαξαν τη δική τους μπάντα.

Lou Reed & Nico

Το σκοτεινό και παρακμιακό Art Rock των Velvet Underground βρήκε υποστήριξη στο στούντιο του Andy Warhol, Factory, στη Νέα Υόρκη. Το όραμα του ήταν να συνδυαστούν σε ένα πολυθέαμα, μουσική, τέχνη και κινηματογράφος.

Οι Avant Garde μουσικοί πειραματισμοί του John Cale, οι Rock’n’Roll κιθάρες του Sterling Morrison, τα τελετουργικά Drums της Moe Tucker, η εύθραυστη ομορφιά της φωνής της Nico συνόδευαν τους αιχμηρούς στίχους του Lou Reed.

The Velvet Underground

Τόλμησαν να πραγματευτούν θέματα που η καθώς πρέπει κυρίαρχη κουλτούρα δεν θα άγγιζε ποτέ, μίλησαν για τη χρήση των σκληρών ναρκωτικών, τη βία, τη διαφορετική σεξουαλικότητα, το σαδομαζοχισμό, την άγρια και σκληρή πλευρά του δρόμου.

Ο Lou Reed ξεκινούσε το τραγούδι και τότε όλοι άρχιζαν να ακολουθούν αυτοσχεδιάζοντας. Ο Cale με τις επιρροές του από την κλασική μουσική και τον Erik Satie, αλλά και από την πειραματκή μουσική συνθετών όπως ο La Monte Young, προσέθετε τα Drones από τη βιόλα του στο υπόβαθρο, δίνοντας αυτόν τον απόκοσμο χαρακτήρα στα τραγούδια της μπάντας. Η αισθητική άποψη και επιδίωξη της μπάντας για το τελικό αποτέλεσμα της μουσικής του σύμφωνα με τον Cale, ήταν να καταφέρουν να είναι καλαίσθητοι αλλά και κτηνώδεις ταυτόχρονα.

Lou Reed

Στο σημερινό Mixtape του Yellow οι The Velvet Underground στέλνουν τα δικά τους μηνύματα μέσα από μία ασυμφωνία αντιθέσεων, της εύθραυστης ομορφιάς και συνάμα του χάους μέσα από τα σκοτάδια που κουβαλάμε… τα τραγούδια που επιλέξαμε είναι σε τυχαία σειρά!

Για ατελείωτη μουσική εμπειρία, ΔΩΡΕΑΝ, χωρίς περιορισμούς, κάντε Follow στο μουσικό κανάλι του Yellow Radio στο SoundCloud https://soundcloud.com/user-152801005

Nico

Πριν από λίγο καιρό ήρθε το “TivoliRadio” το ΝΕΟ ιντερνετικό (αρχικά) ραδιόφωνο της οικογένειας του Yellow Radio FM 101.7, ένα καθαρά μουσικό ραδιόφωνο, για όλους τους φίλους της καλής ξένης μουσικής!

Ελάτε μαζί μας σ αυτήν την γεμάτη μελωδίες διαδρομή, σε μια περιπέτεια γεμάτη προκλήσεις, εμπνεύσεις, σκέψεις… Το ταξίδι ξεκινάει… ελάτε όλοι συνεπιβάτες…!!! https://tivoliradio.gr/

1.00:00 Sweet Jane (Live), 2.07:48 Venus In Furs, 3.13:00 Pale Blue Eyes, 4.18:40 Heroin, 5.25:54 Run Run Run, 6.31:11 Rock And Roll, 7.35:54 I’m Waiting For The Man, 8.40:35 European Son

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button