ΓενικάΜουσική

Phil Shoenfelt: “Η Τσεχική Δημοκρατία είναι ένα πανέμορφο μέρος για να ζήσεις, σταματήστε να κλαίτε!”

Μια εξομολόγηση από καρδιάς από τον σπουδαίο μουσικό και συγγραφέα Phil Shoenfelt.

Ο θρυλικός Phil Shoenfelt έδωσε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην Tonda Kocabek για λογαριασμό του περιοδικού “Legalizace”, κατά τη διάρκεια της οποίας μιλά για τη μουσική, τα ναρκωτικά, την πανδημία, τη ζωή του στην Τσεχική Δημοκρατία καθώς την πολιτιστική και πολιτική κατάσταση της Τσεχίας.

O Phil Shoenfelt εγκαταστάθηκε στην Πράγα πριν από είκοσι πέντε χρόνια και σίγουρα δεν είναι στα άμεσα σχέδια του να μετακομίσει αλλού. Τον Ιανουάριο που μας πέρασε κυκλοφόρησε το πολύ επιτυχημένο άλμπουμ Cassandra Lied στο οποίο επίσης αποτίει φόρο τιμής στον David Bowie. Αυτό τον καιρό ασχολείται με τη συγγραφή ενός βιβλίου που αποτελεί το τελευταίο μέρος των αναμνήσεων του από τα χρόνια της ζωής που πέρασε στη Νέα Υόρκη.

Αυτή την άνοιξη είχαμε μια απροσδόκητη “παύση” λόγω της πανδημίας Covid-19. Πώς “βιώσατε” αυτό το διάλειμμα;

Πέρασα το μεγαλύτερο μέρος της απομόνωσης στο σπίτι και έγραψα την τρίτη συνέχεια της τριλογίας της Νέας Υόρκης Stripped (στα Τσεχικά δημοσιεύεται με τον τίτλο Az na dren). Ένα απόσπασμα από αυτό δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου Revolver Revue. Μου άρεσε πολύ το διάλειμμα, γενικότερα δεν είμαι κοινωνικός τύπος οπότε δεν υπήρξε καμία μεγάλη αλλαγή από τη συνηθισμένη ρουτίνα μου. Είμαι λίγο ερημίτης, δεν βγαίνω τόσο πολύ… Παρά μόνο αν η μπάντα παίζει κάπου, ή αν προβάλετε μια ταινία που θέλω να δω. Για μένα το να περνάω ιδανικά το χρόνο μου είναι να κάθομαι στο σπίτι με ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί, να δουλεύω πάνω σε κάποιο βιβλίο ή να γράφω νέα τραγούδια. Οπότε δεν ήταν σίγουρα μια υπαρξιακή κρίση.

Phil Shoenfelt

Φοβηθήκατε να μην μολυνθείτε;

Νομίζω το “φοβάμαι” είναι μία πολύ καλή λέξη. Σίγουρα δεν πρόκειται να υποτιμήσω τον ιό, και αν κάποιος είναι αρκετά άτυχος για να μολυνθεί, οι συνέπειες μπορεί να είναι τρομερές. Η πρώην σύζυγος μου Marcia νόσησε και μου μετέφερε την εμπειρία της. Η Marcia όταν είχα το συγκρότημα Khmer Rouge στη Νέα Υόρκη ήταν μέλος της μπάντας, έπαιξε πλήκτρα σε αυτό, αργότερα ήταν μέλος του The Fall και τώρα εργάζεται ως γιατρός σε νοσοκομείο στο Cambridge. Στα τέλη Μαρτίου διαγνώστηκε θετική και ήταν πολύ άρρωστη για περίπου δέκα ημέρες. Μου είπε ότι ήταν αρκετά άσχημα και παρόλο που δούλευε κανονικά ξανά, δεν ένιωθε το ίδιο. Ναι, αν το καταλάβετε, να είστε προετοιμασμένοι για μια αρκετά σκληρή βόλτα.

Όσον αφορά εμένα: Είμαι εξήντα επτά, έχω κάνει χρήση ναρκωτικών για κάποιο χρονικό διάστημα και κόλλησα επίσης ηπατίτιδα C όταν δανείστηκα βελόνες που δεν ήταν καθαρές. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, κατάφερα να επουλωθώ από αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι εντελώς υγιής και έχω μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθώ. Αλλά δεν θέλω να πω ότι θα προτιμούσα να εγκαταλείψω λόγω αυτού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν έζησα στη Νέα Υόρκη, ήταν μια μεγάλη βόλτα, όχι μόνο με ναρκωτικά, αλλά και σεξ χωρίς προφυλάξεις σε μια εποχή που το AIDS μόλις έκανε την εμφάνιση του. Και τότε ήμουν πολύ πιο παρανοϊκός για όλα αυτά από ότι σήμερα με τον Covid. Αλλά δεκάδες άλλοι δυσάρεστοι ιοί και βακτήρια υπάρχουν όπως Ebola, SARS, γρίπη των πτηνών, γρίπη των χοίρων, ιλαρά και πιθανώς φυματίωση. Αν συνεχίσω να το σκέφτομαι, θα τρελαθώ. Μετά από όλα, θα φοβόμουν ακόμα να φάω ή και να πίνω. Όταν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει, είναι δύσκολο να βρεις καλύτερη στιγμή από ότι σήμερα. Οπότε ναι, φοβάμαι.

Phil Shoenfelt

Έχετε ζήσει εδώ για ένα τέταρτο του αιώνα. Παρατηρείτε τυχόν αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου;

Η δεκαετία του 1990 στην Πράγα ήταν μια υπέροχη στιγμή και ήρθα εδώ στην καλύτερη δυνατή περίοδο. Ήταν απίστευτα γενναιόδωρα, αυθόρμητα και δημιουργικά ταυτόχρονα. Επιπλέον, ήταν ένα μεγάλο πάρτι. Και τώρα έχετε έναν πρώην πράκτορα STB που εξαπατά επίσης όπως μπορεί, ως πρωθυπουργός, και ένας Ρώσος εκπρόσωπος με κινεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα ως πρόεδρος. Αλλά δεν έχει νόημα να νιώθεις νοσταλγικά και απλά να θυμόμαστε τα υπέροχα χρόνια με τον Χάβελ. Τώρα είναι ένα διαφορετικό καθεστώς και η Τσεχική Δημοκρατία συνδέεται με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπως οποιοσδήποτε άλλος στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι έχουν γενικά υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, αλλά επίσης σημαίνει ότι προσελκύονται στη γενική αναζήτηση καριέρας και χρήματος. Αυτό ακριβώς γινόταν όταν έφυγα από την Αγγλία και μετακόμισα εδώ.

Θέλετε ένα ωραίο αυτοκίνητο, ένα ωραίο διαμέρισμα, μια γυναίκα και δύο υγιή παιδιά; Εντάξει τότε, αγαπητοί, μπορείτε να τα έχετε, αλλά θα πρέπει να εργάζεστε δώδεκα ώρες την ημέρα για να μην τα χάσετε.

Μπορείτε να κατηγορήσετε τον Μπάμπι, ωστόσο δεν μου αρέσει ο τύπος, αλλά εξαρτάται από εσάς. Έτσι λειτουργεί ο κόσμος σήμερα. Νεοφιλελεύθερα οικονομικά, Milton Friedman και ούτω καθεξής. Αλλά είναι πάντα κάτι για κάτι. Όταν ήρθα εδώ τη δεκαετία του 1990, ήταν μια υπέροχη ζωή σε κλαμπ, αλλά στο δρόμο υπήρχαν ακόμα σωροί άνθρακα για να καθαριστούν, τα κανάλια βρωμούσαν και δεν μπορούσες να αναπνεύσεις αργά. Τώρα έχετε καθαρό αέρα, υπονόμους που λειτουργούν και όμορφα ανακαινισμένα κτίρια, αλλά έχετε επίσης Babis και Zeman.

Phil Shoenfelt

Αλλά μην απελπίζεστε, θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ χειρότερο. Κοιτάξτε τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ! Εκτός από τον Τραμπ, ο Μπάμπι μοιάζει επίσης με τον αρχάγγελο Γαβριήλ και δεν μιλάω πλέον για αυτόν τον απόλυτο τρελό, είναι τώρα υπό έλεγχο ολόκληρη η Αγγλία…

Συνολικά, η Τσεχική Δημοκρατία είναι ένα πανέμορφο μέρος για να ζήσεις, οπότε παρακαλώ σταματήστε να κλαίτε! Θα μπορούσατε επίσης να ζήσετε στην Κίνα!

Θυμάστε ακόμα την πρώτη σας επίσκεψη στην Πράγα; Τι σας έφερε εδώ;

Είχα μια Τσέχα φίλη εκείνη την εποχή, την οποία γνώρισα στο Λονδίνο το 1990. Γεννήθηκε στο Μπρνο, αλλά οι γονείς της μετανάστευσαν στην Ελβετία, οπότε μεγάλωσε στη Βασιλεία. Έπαιξα σόλο στη Ζυρίχη ή στη Βασιλεία για να πληρώσω ένα εισιτήριο από το Λονδίνο, οπότε θα μπορούσα να το παρακολουθήσω λίγους μήνες. Τέλος πάντων, κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις επισκέψεις, πρότεινε να πάμε με το τρένο στην Πράγα για να δούμε κάτι από τη χώρα καταγωγής της. Ήταν το 1991.

Μόλις το τρένο μπήκε στο σταθμό, ένιωσα σαν στο σπίτι μου εδώ. Δεν ξέρω γιατί, κάτι κατέρρευσε. Ένιωσα ενστικτωδώς, σαν να είχα ζήσει εδώ σε μια προηγούμενη ζωή. Ένιωσα σαν την μετενσάρκωση του Άγγλου αλχημιστή Edward Kelley, ο οποίος μετακόμισε στην Πράγα το 1583.

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button