Ποδόσφαιρο

Ξάνθη: Τι αναφέρει πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας για τη Super League

Η άμεση απομόνωση των 48 ωρών και τα τεστ που θα γίνουν στην Ξάνθη μετά το κρούσμα κορωνοϊού που ανακοινώθηκε και επίσημα. Τι θα ισχύσει με τον ποδοσφαιριστή που βρέθηκε θετικός.

Άμεση απομόνωση (καραντίνα) για 48 ώρες όλων των μη προστατευμένων στενών επαφών (συναθλητές και οποιοσδήποτε από την ομάδα είχε στενές επαφές χωρίς μέτρα προστασίας) προβλέπει το πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας της Super League για την Ξάνθη, ποδοσφαιριστής της οποίας βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η αποστολή θα υποβληθεί σε δύο τεστ εντός 48 ωρών. «Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μεταξύ τους όσοι έχουν ενταχθεί στη σύνθεση της απομόνωσης» όπως αναφέρεται.

Όσο για την καραντινα: «λήγει σε 48 ώρες με δύο τεστ. Σε αυτή τη περίπτωση οι μη προστατευμένες επαφές κάνουν το τεστ αμέσως μετά τον εντοπισμό του θετικού κρούσματος. Προϋπόθεση για άρση της καραντίνας είναι οι μη προστατευμένες επαφές να μην έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου και το δεύτερο ρινοφαρυγγικό δείγμα (PCR) μετά από 48 ώρες να είναι επίσης αρνητικό».

Αυτός είναι και ο λόγος που η Σούπερ Λιγκ ανακοίνωσε ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι ποδοσφαιριστές να μην εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου και το δεύτερο δείγμα να βγει αρνητικό.

Το πρωτόκολλο για την ομάδα αναφέρει τα εξής:

3.1 Σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί ότι ένας ποδοσφαιριστής (ασυμπτωματικός ή όχι) είχε θετικό test PCR Covid-19 με μέριμνα του Ιατρού της ΠΑΕ γίνεται άμεση απομόνωση (“καραντίνα”) για 48 ώρες όλων των μη προστατευμένων στενών επαφών (συναθλητές και οποιοσδήποτε από την ομάδα είχε στενές επαφές χωρίς μέτρα προστασίας) σε προκαθορισμένο, από τη Διοργανώτρια Αρχή ή την ΠΑΕ, χώρο (πχ ξενοδοχείο). Στο διάστημα αυτό μπορούν να προπονούνται μεταξύ τους όσοι έχουν ενταχθεί στη σύνθεση της απομόνωσης. Εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ για ενέργειες.

3.2 Σε περίπτωση πρόσφατου αγώνα, δεν θα τίθεται σε “καραντίνα” η αντίπαλη ομάδα αλλά θα υπάρχει ενεργητική επιτήρηση των ποδοσφαιριστών της με καθημερινή θερμομέτρηση και χρήση ερωτηματολογίου (πυρετός, βήχας, αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες) και το εβδομαδιαίο τεστ PCR για Covid-19.

3.3 Η “καραντίνα” των μη προστατευμένων επαφών θα λήξει ανάλογα με την δυνατότητα πραγματοποίησης εργαστηριακού ελέγχου είτε σε 48 ώρες είτε σε 5 ή 7 ημέρες ανάλογα με τη δυνατότητα πραγματοποίησης των τεστ.

3.3.1. Η “καραντίνα” λήγει σε 48 ώρες με δύο τεστ. Σε αυτή τη περίπτωση οι μη προστατευμένες επαφές κάνουν το τεστ αμέσως μετά τον εντοπισμό του θετικού κρούσματος. Προϋπόθεση για άρση της καραντίνας είναι οι μη προστατευμένες επαφές να μην έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου και το δεύτερο ρινοφαρυγγικό δείγμα (PCR) μετά από 48 ώρες να είναι επίσης αρνητικό. Στη συνέχεια κάνουν ακόμα ένα τεστ μέσα στην εβδομάδα (δηλ. δεν συμπεριλαμβάνεται τα δύο έκτακτα τεστ στο τακτικό εβδομαδιαίο έλεγχο).

3.3.2. Η “καραντίνα” λήγει σε 5 ημέρες με ένα τέστ. Όλες οι μη προστατευμένες επαφές παραμένουν σε καραντίνα χωρίς αρχικό τέστ. Η καραντίνα λήγει μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν έχουν εμφανίσει κανένα σύμπτωμα της νόσου σε αυτό το διάστημα και το ρινοφαρυγγικό δείγμα (PCR) που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 5ης ημέρας βγει αρνητικό.

3.3.3. Η “καραντίνα” λήγει σε 7 ημέρες όταν δεν υπάρχει δυνατότητα μοριακού ελέγχου (PCR) και εφόσον δεν έχει εμφανίσει κανένας από την ομάδα οποιοδήποτε σύμπτωμα της νόσου.

Τι ισχύει με τον ποδοσφαιριστή

Όσο για τον ποδοσφαιριστή που βρέθηκε θετικός.

2.1 Σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί ότι ένας ποδοσφαιριστής με συμπτώματα της νόσου (πυρετό, βήχα, αίσθημα κόπωσης) είχε θετικό test PCR Covid-19 γίνεται άμεση απομόνωση του κρούσματος είτε σε προκαθορισμένο χώρο είτε στην οικία του. Ενημερώνεται άμεσα ο ΕΟΔΥ ο οποίος αναλαμβάνει και τη περαιτέρω διαχείριση.

2.2 Η επιστροφή του συμπτωματικού αθλητή με θετικό test Covid-19 στην αθλητική δραστηριότητα επιτρέπεται με βεβαίωση ειδικού καρδιολόγου και του ιατρού της ΠΑΕ και ΜΟΝΟ εφόσον πληρούνται ΟΛΕΣ οι ακόλουθες 4 προϋποθέσεις:

2.2.1. Είναι απύρετος χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών για 3 ημέρες.

2.2.2. Δεν έχει συμπτώματα από το αναπνευστικό ή αίσθημα κόπωσης

2.2.3. Έχει δύο αρνητικά φαρυγγικά δείγματα, με περισσότερο από 24 ώρες απόσταση το πρώτο από το δεύτερο

2.2.4. Έχει υποβληθεί σε ειδικό έλεγχο από καρδιολόγο

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button