Ποδόσφαιρο

Κονιτσίωτη: «Έχει “όπλα” ο Άρης για να χειριστεί την υπόθεση-Πολύ σημαντική η πολιτική απόφαση της FIFA επί του θέματος»

Στο Yellow Radio 92.8 και στην εκπομπή «Αθλητικό X-Press» φιλοξενήθηκε η νομικός, Πέννυ Κονιτσίωτη.

Η Πέννυ Κονιτσιώτη, που έγραψε με τον καλύτερο τρόπο τα διαπιστευτήρια της στην υπόθεση της εκκαθάρισης της ΠΑΕ ΑΕΚ, εξήγησε διεξοδικά τα δεδομένα της υπόθεσης που ταναλίζει την ΠΑΕ Άρης, τόνισε τα «όπλα» που έχει η ΠΑΕ προκειμένου να χειριστεί την υπόθεση ενώ τέλος δήλωσε πως είναι επιφυλακτικά αισιόδοξη καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψην η πολιτική απόφαση της FIFA.

Αναλυτικά τα όσα είπε στους Γιώργο Τότσικα και Ιάσονα Μίσχο:

Ήσασταν η νομικός που «τράβηξε το κουπί» στην υπόθεση εκκαθάρισης της ΠΑΕ ΑΕΚ..

Για την ακρίβεια, ήμουν δικηγόρος της ΑΕΚ για πολλά χρόνια μέχρι που έπεσε στην γ’κατηγορία, αλλά έχω χειριστεί αντίστοιχες υποθέσεις δηλαδή με δαιχωρισμό νομικών προσώπων και με τον Μακεδονικό και με τον Άρη είχα ασχοληθεί παλιότερα.

Αυτή την στιγμή, υπάρχει η ΠΑΕ Άρης που είναι ένα διαφορετικό νομικό πρόσωπο. Έρχεται η FIFA και λέει ότι χρωστάει η υπό εκκαθάριση χρεοκοπημένη ΠΑΕ και τιμωρεί τον Άρη του σήμερα. Αυτά θέλουν ξεκαθάρισμα.

Καταρχήν πρέπει να αναφέρουμε πως η FIFA δεν γνωρίζει την εσωτερική νομική τάξη κάθε χώρας, δηλαδή δεν γνωρίζει αν στην Ελλάδα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ως προς τις ΠΑΕ και τα σωματεία. Γνωρίζει ότι υπάρχει μια ομάδα που λέγεται ΠΑΕ Άρης, δεν μπορεί να ξέρει ποια είναι η ΠΑΕ, αν είναι άλλη η νομική προσωπικότητα της ΠΑΕ, άλλη νομική προσωπικότητα έχει το σωματείο, ότι υπάρχει μια νέα ΠΑΕ στην θέση της προηγούμενης κτλ. Έχει λοιπόν γενικά και διαχρονικά μια προσέγγιση ότι απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα, με το συγκεκριμένο σήμα και τις συγκεκριμένες συμμετοχές σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις. Από την άλλη πλευρά όμως, έχουμε μια εσωτερική ένομη τάξη που προβλέπει ότι υπάρχει το σωματείο, το ιδρυτικό, το ερασιτεχνικό, που ασχολείται με συγκεκριμένα τμήματα, η ΠΑΕ που ασχολείται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κτλ. Η ΠΑΕ λοιπόν μπορεί να μπει σε μια διαδικασία λύσης εκκαθάρισης και να συσταθεί μια νέα ΠΑΕ, ένα νέο νομικό πρόσωπο στην θέση εκείνης. Έχουμε λοιπόν δύο διαφορετικά νομικά καθεστώτα που εφαρμόζονται και εδώ «καλείται» ο διεθνής οργανισμός η FIFA, να γνωστοποιήσει ότι υπάρχουν οφειλές. Υπάρχουν πρώην ποδοσφαιριστές και άλλοι πιστωτές στους οποίους οφείλονται χρήματα πρέπει τους ποδοσφαιριστές ειδικά τους διεθνείς να τους διαφυλάξει. Γι’αυτό και εκείνοι απευθύνθηκαν εκεί σωστά;

Σωστά..

Γι’αυτό λοιπόν λειτούργησε έτσι, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις που είχα χειριστεί. Για παράδειγμα με τον Μακεδονικό, όπου επρόκειτο για σωματείο πια του Μακεδονικού καθώς η ΠΑΕ είχε υποβιβαστεί και γι’αυτό πλεόν το σωματείο ήταν το μοναδικό που συμμετείχε πλέον στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Και τότε είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο. Η FIFA ανέφερε πως υπάρχει ένας διεθνής ποδοσφαιριστής στον οποίο οφείλεται χρήματα με απόφαση δικαιοδοτικού οργάνου και πως γνωρίζω πως το σωματείο «Μακεδονικός» θα καλύψει αυτές τις οφειλές. Η FIFA δεν γνωρίζει αν ήταν πριν ΠΑΕ που υποβιβάστηκε κτλ. Τότε κάναμε το εξής: Το σωματείο προσέφυγε στην ΕΠΌ για να αναγνωριστεί ότι υπάρχει διαφορετικό νομικό πρόσωπο αυτού από την ΠΑΕ που είχε υποβιβαστεί, το οποίο και έγινε. Αναγνωρίστηκε από την ΕΠΟ για πρώτη φορά κιόλας στα χρονικά.

Έχει κατοχυρωθεί αυτό σωστά; Έχει συμβεί..

Ναι συνέβη το 2013. Πως το σωματείο «Μακεδονικός» είναι δαιφορετικό νομικό πρόσωπο υπαρκτό από την ΠΑΕ που υποβιβάστηκε και άρα δεν οφείλει αυτό να καλύψει τις όποιες οικονομικές εκκρεμότητες που είχε σε ποδοσφαιριστές η ΠΑΕ πριν τον υποβιβασμό της. Είχα εκπροσωπήσει τότε τον Μακεδονικό, είχαμε δικαιωθεί και ήταν κάτι που φυσικά αναγνωρίσθηκε από την ΕΠΟ.

Άρα η ΕΠΟ έστειλε αυτή την απόφαση στη FIFA;

Έβγαλε μια απόφαση τότε για τον Μακεδονικό και ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε η απόφαση της FIFA γιατί θεώρησε πως βάσει της εγχώριας ένομης τάξης, ότι υπάρχει διαχωρισμός και άρα δεν εφαρμόζεται η απόφαση της γιατί απευθύνεται σε άλλο νομικό πρόσωπο. Εν προκειμένω, έχουμε μια διαφορετική υπόθεση τώρα με την ΠΑΕ Άρης γιατί εδώ δεν απευθύνεται σε σωματείο αλλά σε μια νέα ΠΑΕ που λειτουργεί αντί της προηγούμενης. Είναι παρόμοια υπόθεση αλλά όχι ίδια.

Ποιες είναι οι διαφορές των δύο υποθέσεων;

Η FIFA αυτή την φορά δεν απευθύνεται στο σωματείο γιατί υπάρχει η νέα ΠΑΕ που λειτουργεί. Δεν απευθύνεται στο ιδρυτικό σωματείο της ΠΑΕ Άρης, απευθύνεται στην νέα ΠΑΕ Άρης.

Γιατί λοιπόν αλλάζει η στάση της FIFA ;

Γιατί πλεόν υφίσταται νέα ΠΑΕ Άρης ενώ στον Μακεδονικό δεν υφίσταντο νέος Μακεδονικό υπήρχε μόνο το σωματείο. Δεν είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση γι’αυτό θέλω να τα διαφοροποιήσω, έχει όμως παρόμοια χαρακτηριστικά γιατί αφορά οφειλές προηγούμενης ΠΑΕ που έχει μπει σε διαδικασία λύση και εκκαθάρισης και απευθύνεται στην νέα ΠΑΕ που λειτουργεί και συμμετέχει σε εγχώριες και διεθνείς οργανώσεις όπως έκανε και εκείνη.

Εδώ όμως δεν πρέπει να γίνει νέα κίνηση από την ΕΠΟ;

Στην περίπτωση του Μακεδονικού, η ΕΠΟ δεν κινήθηκε αυτοβούλως. Απευθύνθηκε το σωματείο Μακεδονικός και ζητήσαμε να αναγωνριστεί αυτή τη διαφορετική προσέγγιση. Εν προκειμένω μπορεί να εφαρμόζεται κάτι αντίστοιχο. Εγώ οφείλω να επισημάνω πως δεν έχω δει τον έγγραφο της FIFA και την απόφαση άρα δεν γνωρίζω σε ποιον βαθμό μπορεί να συνδράμει η ΕΠΟ στην διευκρινιστική προσέγγιση ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα. Μένει όμως να δούμε πόσο εύρυθμα θα χειριστεί το θέμα η ΕΠΟ γιατί δεν δεσμεύεται απαραιτήτως από κατευθυντήριες γραμμές η ΕΠΟ. Αν θεωρεί ότι η νέα ΠΑΕ πρέπει να καταβάλλει και μείνει στην θέση της, είναι κάτι που θα πρέπει να είναι σεβαστό από όλους. Πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί και για την ΠΑΕ Άρης αλλά και για άλλες ΠΑΕ που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.

Ο Άρης θα πρέπει να ζητήσει από την ΕΠΟ να απευθυνθεί στην ΕΠΟ..

Απ’ότι αντιλαμβάνομαι όμως, είχε δοθεί ευκαιρία στον Άρη να απαντήσει στην απόφαση της FIFA, αυτό έχω διαβάσει τουλάχιστον και δεν το έκανε στο διάστημα αυτό. Γι’αυτό και επιβλήθηκε αυτή η απόφαση.

Όταν έρχονται αυτά τα έγγραφα από την FIFA που λένε πως επιβάλλεται τιμωρία, πως έρχεται μετά η ΕΠΟ και βγάζει δελτίο; Δεν θα έπρεπε να σταματήσει εκεί η διαδικασία;

Πιθανόν ναι αλλά ίσως να μην υπήρχε τότε η απόφαση, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ΕΠΟ δεν τήρησε απόφαση της FIFA. Θεωρώ λοιπόν ότι μάλλον δεν της είχε κοινοποιηθεί η απόφαση, οπότε ακόμα δεν ήταν σε θέση να απαγορεύσει οποιαδήποτε μεταγραφή.

Θα ήταν πρωτάκουστο βέβαια αν είχες στα χέρια σου τέτοια απόφαση αλλά έβγαζες δελτίο..

Ναι, νομίζω ότι δεν θα είχε γίνει αυτό. Φυσικά δεν μπορώ να το γνωρίζω με αρκίβεια αυτό. Σε κάθε περίπτωση έχει «όπλα» ο Άρης για να χειριστεί αυτή την υπόθεση παρουσιάζοντας όλα αυτά τα επειχειρήματα περί διαφορετικών νομικών προσωπικοτήτων και εν συνεχεία να αντικρούσει και με βάσει το προηγούμενο δεδικασμένο. Αλλά αν η πολιτική απόφαση της FIFA γιατί υπάρχει και μια διαδικασία politics πέρα από το νομικό κομμάτι, είναι να εφαρμόσει για όλες τις ΠΑΕ το ίδιο πλαίσιο, αυτό θα δούμε για τις υπόλοιπες..

Θα έχουν πρόβλημα μετά και άλλες ομάδες;

Μένει να το δούμε αυτό! Αν θα παραμείνει στην θέση της η FIFA και θα θεωρήσει την νέα ΠΑΕ υπόλογη για όποιες οφειλές δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη ΠΑΕ. Και να δούμε φυσικά αν αυτό θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες ΠΑΕ που έχουν λειτουργήσει με αντίστοιχο τρόπο.

Είναι κομβικός ο ρόλος και της ΕΠΟ;

Είναι σίγουρο αυτό, το πως θα χειριστεί την υπόθεση.

Και αν θέλει και η ίδια να δείξει ότι είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα..

Μένει να δούμε τα γεγονότα και να τα αξιολογήσουμε και από νομικής πλευράς αλλά και από την πλευρά των politics με βάση κάποιας στρατηγικής..

Είναι νομικό επιχείρημα , ότι όταν ένας νέος επενδυτής αναλαμβάνει μια νέα ΠΑΕ γνωρίζει για μηδενικό χρέος;

Είναι επιχειρήματα που λαμβάνονται υπόψη αλλά στην εγχώρια νομική τάξη. Τώρα στην FIFA, είναι ένα επιχείρημα που ενδεχομένως και όχι, μένει να το δούμε αυτό.

Ένα από τα προβλήματα του Άρη, είναι πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της παλιάς ΠΑΕ..

Κατά την νομική μου άποψη αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί οι εκκαθαρίσεις στην Ελλάδα είναι διαχρονικά μακροχρόνιες και ενδεχομένως να μην τερματιστούν και ποτέ. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό αυτό να ισχύει και για άλλες ΠΑΕ. Είναι διαχρονικό φαίνομενο και είναι ανεξάρτητο. Εφόσον βρίσκεται σε αυτό το στάδιο πρέπει να λυθεί η υπόθεση.

Είστε αισιόδοξη ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;

Εννοείται πως είμαι αισιόδοξη αλλά όπως σας ανέφερα και πριν, έχει σημασία ποια είναι η πολιτική απόφαση της FIFA επί του θέματος. Ποια είναι δηλαδή η στάση της και αν έχει πάρει απόφαση να επιβάλλει αυτή την στρατηγική για την εξάλειψη του φαινομένου με πολλές ΠΑΕ που υποβιβάζονται ή μπαίνουν σε διαδικασίες λύσης και εκκαθάρισης και μπαίνουν νέες ΠΑΕ στην θέση τους και οι οφειλές εκκρεμούν και δεν καταβάλλονται εκεί που πρέπει. Από εκεί εξαρτάται η συνέχεια της διαδικασίας. Είμαι επιφυλακτικά αισιόδοξη!

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button