ΑπόψειςΕρασιτέχνης

Ζησιόπουλος: Η ουσία του αθλητισμού είναι η αλληλεγγύη – Τι μάθαμε από το lockdown…

Αν έχω μάθει κάτι μετά από τόσα χρόνια στον πρωταθλητισμό κ ειδικά στα μαχητικά αγωνίσματα, είναι πως όλοι κάποια στιγμή πέφτουμε… και δεν χρειάστηκε παρά μία πανδημία για να γονατίσουν παγκόσμιοι γίγαντες, υπερδυνάμεις, πολυεθνικές.

*Του Θανάση Ζησιόπουλου

Όπως ήταν αναμενόμενο δε θα μπορούσε να το αποφύγει η μικρή μας χώρα.
Στο πρώτο lockdown, ζώντας πρωτόγνωρες καταστάσεις, με γνώμονα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, βάλαμε όλοι πλάτη παρά το οικονομικό κόστος, ο ατομικός ερασιτεχνικός αθλητισμός που εδώ κ χρόνια αιμορραγεί πλήρωσε βαρύ τίμημα μεσούσης αγωνιστικής περιόδου.

Αποφεύγοντας τον συγκερασμό με το κλειστό χώρο του Fitness, έναν χώρο που κατάφερε να απολέσει την σοβαρότητα που προσδίδει το επάγγελμα υγείας, φήμες κάνουν λόγο για επαναλειτουργία μετά τον Φλεβάρη.

Εδώ μπαίνει ο διαχωρισμός με τον ατομικό ερασιτεχνικό αθλητισμό
Στο 2ο lockdown, αυτό της “ατομικής ευθύνης” που καλούμαστε μέσα σε λίγους μήνες να ξανακλειδωθούμε για να προστατεύσουμε τις ήδη απαξιωμένες κ υποστελεχωμένες δημόσιες δομές υγείας.

Στην λογική μου κ στην νοοτροπία που προσπαθώ να εμφυσήσω στους αθλητές μας είναι η έννοια της αλληλεγγύης, απέναντι σε όποιον-οποία νιώσει ή αδυναμία. Ψυχική, σωματική, οικονομική.

Γιατί αυτή είναι η ουσία του αθλητισμού, η παιδεία του!

Αθλητισμός ξεκομμένος απ’ την κοινωνία δεν υπάρχει, κοινωνία ανθρώπων είναι αυτή της συλλογικότητας κ της αλληλοποστήριξης.

Οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριληφθούν και οι επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία του πληθυσμού.

Η κοινωνική αποξένωση λόγω του φόβου μετάδοσης της νόσου και της απώλειας της ζωής των ιδίων ή συντρόφων, συγγενών και φίλων, σε συνδυασμό με την εντεινόμενη οικονομική και εργασιακή ανασφάλεια, δημιουργούν συνθήκες έντονου άγχους και οδηγούν σε ανάπτυξη ψυχικών νόσων, με ταυτόχρονη εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας τον πληθυσμό ευάλωτο σε κάθε είδους ασθένειες.

Εδώ έρχεται ο ατομικός αθλητισμός!

Η στιγμή που ο αθλούμενους εισέρχεται στο προπονητήριο,στην δικιά του όαση, στην δικιά του βάση προσδιόρισης στόχων, υλοποιήσεις ονείρων! Σκληρή δουλειά χρονών, θυσίες, στερήσεις,μ ένα μικρό διάστημα αποχής… εξαϋλώνονται!

Τώρα θα μου πείτε εδώ ο κόσμος καίγεται, τον αθλητισμό θα σκεφτούμε;
Τώρα θα απαντήσω, η βάση κάθε εκπαιδευόμενου ανθρώπου και κοινωνίας είναι ο αθλητισμός!

Δε ξέρω αν αυτή τη χώρα (την γενέτειρα του αθλητικού ιδεώδες) την απασχολεί το θέμα, ξέρω όμως πως χιλιάδες αγωνιστικοί αθλητές είναι στα πρόθυρα κατάθλιψης κ ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στα πρόθυρα κατάρρευσης!

Αν ακόμα μας συγκινούν οι εικόνες του 2004 κ κάποια στιγμή θέλουμε σαν έθνος να τις ξαναζήσουμε μέσα στην όλη αλυσιδωτή καταστροφή της πανδημίας, αν δεν θέλουμε τον αφανισμό του ερασιτεχνικό αθλητισμού επιβάλλεται η κρατική μέριμνα, η κατανόηση της ιδιαιτερότητας του για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη επαναλειτουργία του!

Με απόλυτο σεβασμό στις υποδείξεις των λοιμοξιολόγων, με όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης! Δεύτερη παρατεταμένη αποχή θα σημάνει την ταφόπλακα του ερασιτεχνικού αθλητισμού!!!

Αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, στήριξη είναι η θεμέλια αρχή του συλλόγου μας! Για τους μπολιασμένους με αθλητική παιδεία η προπόνηση δεν είναι τρόπος ζωής, είναι η ίδια τους η ζωή!!!

Καμιά και κανένας μόνος-μόνη! Όπως στο πρώτο lockdown έτσι κ τώρα!

Αλληλέγγυες δράσεις για όλα τα μέλη, ο εκβιασμός που μας απευθύνουν είναι να ανταλλάξουμε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την ελευθερία μας, τους φίλους και της φίλες μας με την υγεία μας. Όμως, η ζωή του ανθρώπου ούτε ανταλλάσσεται, ούτε τεμαχίζεται. Ούτε οι κοινωνίες αλυσοδένονται κ μπορούμε να συνδυάσουμε την ασφάλεια με τον προπονητικό προγραμματισμό!

Το τμήμα CrossFit κ΄Άρσης Βαρών λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν οικογένεια! Κανένας μόνος και καμία μόνη.

Μακάρι κ οι υπεύθυνοι να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, της Άρσης Βαρών που είναι ατομικό άθλημα χωρίς σωματική επαφή…

Υ.Γ. Ποτέ δεν πίστευα πως θα χρειαζόμασταν ένα lockdown για να ετοιμάσουμε το ARIS FITNESS ACADEMY, ένα καλό βήμα για να εμφυσήσουμε στους συμμετέχοντες το αθλητικό μας πνεύμα

Θανάσης Ζησιόπουλος
Φυσικοθεραπευτής
Έφορος Άρσης Βαρών Α.Σ. Άρης
Προπονητής CF L1
Kick Boxing (Ε.Ο.Μ.Α.)

YellowRadio.gr

Το ειδησεογραφικό Site για τους Αρειανούς. Από οπαδούς για οπαδούς!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button