Ποδόσφαιρο

Ζεράρ Λόπεζ: Με το DNA της Μπαρτσελόνα και είδωλο τον Κρόιφ

Ο Άρης βρίσκεται σε εκτεταμένες συζητήσεις με τον Ζεράρ Λόπεζ για τη θέση του προπονητή. Η καριέρα του Καταλανού στο αίμα του οποίου κυλάει το DNA της La Masia και της Μπαρτσελόνα και το είδωλο του, ο αξεπέραστος Γιόχαν Κρόιφ, αποτελούν σημεία συζήτησης για έναν άνθρωπο που μεγάλωσε μέσα στα ιδανικά της Μπάρτσα τόσο ως παίχτης όσο και ως προπονητής.

Ως ποδοσφαιριστής, ο Λόπεζ ανδρώθηκε στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα αλλά η ποδοσφαιρική του «εκτόξευση» ήρθε στη Βαλένθια, υπό τις οδηγίες του Έκτορ Ραούλ Κούπερ. Οι εμφανίσεις του έκαναν τη Μπάρτσα να δαπανήσει 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον φέρει πίσω στη Βαρκελώνη αλλά ο ίδιος δεν κατάφερε να στεριώσει ποδοσφαιρικά στο Καμπ Νου.

Ακολούθησαν οι Μονακό και Ουέλβα με τελευταίο προορισμό τη Χιρόνα όταν και αποχώρησε από τη δράση το 2011. Ο ίδιος αποφάσισε πως θέλει να μεταβιβάσει τα όσα έμαθε στην κορυφαία La Masia και το 2013, σε ηλικία μόλις 34 ετών, ανέλαβε τα καθήκοντα της, μη αναγνωρισμένης μέχρι στιγμής, Εθνικής ομάδας της Καταλονίας, παίρνοντας την σκυτάλη από τον μυθικό Γιόχαν Κρόιφ.

Ο τεράστιος Ολλανδός υπήρξε το είδωλο του Λόπεζ τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και στη συνέχεια της καριέρας του ως προπονητής. Μάλιστα, φορούσε το νούμερο 14, τον αριθμό που έγινε συνώνυμο με τον Κρόιφ.

Οι δυο τους δεν συνεργάστηκαν ποτέ στη Μπαρτσελόνα αλλά ο Λόπεζ δεν έκρυψε ποτέ το μεγάλο θαυμασμό του για τον Ολλανδό και όταν η δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα του χτύπησε την πόρτα το 2015, δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά.

Η Μπαρτσελόνα Β’ είχε μόλις υποβιβαστεί από τη Segunda Division και επιλέχθηκε ο Λόπεζ ως ο άνθρωπος που θα την επιστρέψει εκεί. Με ταλαντούχους παίχτες όπως οι Σαμπέρ, Γκριμάλντο και Κιντίγια, η Μπάρτσα Β’ αναδείχθηκε 11η στην Γ’ κατηγορία της Ισπανίας. Με το κλασσικό επιθετικά προσανατολισμένο 4-3-3, το οποίο διδάχθηκε στο εκτενές πέρασμα του από το “σχολείο” της Μπαρτσελόνα, ο Λόπεζ έδειξε τα πρώτα θετικά δείγματα.

Η επόμενη σεζόν (2016/17) ήταν καταλυτική για τον ίδιο ως προπονητή. Προσφέροντας εκπληκτικό θέαμα, με τους Μαρκ Καρντόνα και Ντάνι Ρομέρα να σκοράρουν 15 φορές έκαστος και την “ανακάλυψη” και προώθηση του ταλαντούχου Κάρλες Αλενιά, οι Μπλαουγκράνα τερμάτισαν πρώτοι με 27 νίκες, 8 ισοπαλίες και 9 ήττες, επιστρέφοντας στη δεύτερη εθνική.

Όσο καλά ξεκίνησε η σεζόν 2016/17 για τον Λόπεζ, τόσο άσχημα ξεκίνησε η επόμενη. Τα πολλά προβλήματα τραυματισμών βασικών παιχτών σε συνδυασμό με ατυχείς επενδύσεις στη μεταγραφική περίοδο αλλά και την πολλές φορές ανεξέλεγκτη “μεταφορά” παιχτών τόσο στην πρώτη ομάδα όσο και σε αυτή που συμμετείχε στο Youth Champions League είχαν ως αποτέλεσμα ο Λόπεζ να απομακρυνθεί πριν τελειώσει η σεζόν όταν η ομάδα βρισκόταν στις θέσεις υποβιβασμού.

Μόλις 40 ετών, ο Καταλανός τεχνικός είναι από τους λίγους τυχερούς που κατάφεραν να μυηθούν στις αξίες και τα ιδανικά της Μπαρτσελόνα ως παίχτες αλλά και να τα μεταφέρουν μετέπειτα ως προπονητές. Σε μια όχι και τόσο επιτυχημένη φουρνιά νέων της Μπαρτσελόνα, ο Λόπεζ κατάφερε να δημιουργήσει ένα άκρως “Μπαρτσελονικό” σύνολο που να πρεσβεύει άριστα τα ιδανικά των Μπλαουγκράνα: “Ταπεινότητα και δουλειά”, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος όταν ανέλαβε προπονητής.

Παράλληλα, έμαθε να δουλεύσει μέσα σε υψηλότατη πίεση που φέρει η θέση ενός προπονητή της Μπαρτσελόνα ενώ η δουλειά που έκανε με τους νέους τον έκαναν έναν από τους υποψήφιους προπονητές όταν αποχώρησε ο Λουίς Ενρίκε.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button