Γενικά

Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Πού εφαρμόζεται και πώς αξιοποιείται

Ο κοινοτικός κανονισμός για το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ενώ επίσης προβλέπεται περίοδος προσαρμογής έξι εβδομάδων για κράτη-μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο και υποστήριξη.


Χθες ενεργοποιήθηκε η κοινή ψηφιακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU gateway) για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID. Αυτό επιτρέπει την έκδοση του πιστοποιητικού από το πρώτο γκρουπ χωρών που είναι έτοιμες ήδη και απαρτίζεται από την Ελλάδα και έξι ακόμα κράτη-μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Γερμανία, Δανία, Πολωνία και Τσεχία). Οι χώρες αυτές, συνεπώς, έχουν τη δυνατότητα από σήμερα να εκδώσουν το έγγραφο, το οποίο βεβαιώνει ότι ο κάτοχος είτε έχει εμβολιαστεί είτε έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ είτε έχει αναρρώσει από τον COVID-19.
Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα έγινε… χαμός με τον κόσμο να σπεύδει να εκδόσει και να τυπώσει το πιστοποιητικό. Τις πρώτες ώρες είχαν προχωρήσει στη διαδικασία αυτή πάνω από 81 χιλιάδες άτομα. «Έχουν ήδη εκδοθεί 81.200 πιστοποιητικά έως χθες το βράδυ», είπε στον ΑΝΤ1 ο ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι «με πολύ μεγάλη επιτυχία εξελίσσεται από χθες το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού για covid. Έχουν ήδη εκδοθεί 81.200 πιστοποιητικά έως χθες το βράδυ». Αναφερόμενος στα λάθη τα οποία διαπιστώθηκαν σε ορισμένους ως προς τον τύπο του εμβολίου που είχαν κάνει, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «στο ξεκίνημα της πλατφόρμας για πολύ μικρό αριθμό πολιτών που γρήγορα μπήκαν για να εκδώσουν το πιστοποιητικό, υπήρχε ένα λάθος στον τύπο του εμβολίου που είχαν κάνει. Αυτοί θα πρέπει να ξαναμπούν στην πλατφόρμα, καθώς έχουν γίνει διορθώσεις και θα το πάρουν με τα σωστά στοιχεία».
Ο κοινοτικός κανονισμός για το πιστοποιητικό σε ισχύ θα τεθεί την 1η Ιουλίου, ενώ προβλέπεται επίσης περίοδος προσαρμογής έξι εβδομάδων για κράτη-μέλη που χρειάζονται υποστήριξη και επιπλέον χρόνο.

Η πύλη επιτρέπει στις Αρχές κάθε χώρας να ελέγχουν την αυθεντικότητα του εγγράφου μέσω των μοναδικών στοιχείων ασφαλείας του, χωρίς όμως να γίνεται αποθήκευση ή ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων του ταξιδιώτη.

1.Πώς θα λειτουργεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID;

Θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε Νορβηγία, Ισλανδία και Λίχτενσταίν. Θα συμβάλλει στη διασφάλιση της άρσης των ισχυόντων περιορισμών με συντονισμένο τρόπο, καθώς θα επιτρέπει στις Αρχές κάθε χώρας να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ (PCR ή rapid test) το οποίο ήταν αρνητικό είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19.

2.Τι μορφή θα έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει;

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί δωρεάν. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα όσο και στα αγγλικά. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές Αρχές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, θα εκδίδεται αρχικά μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

3.Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού δεν είναι αναγκαίο αυτό για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.
4.Πότε τίθεται σε εφαρμογή;

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα τεθεί σε εφαρμογή – σε ενωσιακό επίπεδο – την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και θα μπορεί στο μεσοδιάστημα να εφαρμόζει το πιστοποιητικό σε συνεργασία με όσες ευρωπαϊκές χώρες είναι επίσης έτοιμες.

5.Η εφαρμογή του σημαίνει ότι χωρίς αυτό δεν μπορώ να μετακινηθώ;

Σκοπός του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID είναι να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της ΕΕ. Δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία, η οποία είναι θεμελιώδες δικαίωμα στην ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό δεν είναι κάτι παραπάνω από μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας. Θα καταστήσει τα ταξίδια πολύ ευκολότερα, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID μπορεί επίσης να αποδεικνύει τα αποτελέσματα εξετάσεων, πράγμα που πολύ συχνά απαιτείται από τους ισχύοντες περιορισμούς για τη δημόσια υγεία.

6.Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει;

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

YellowRadio.gr

Το ειδησεογραφικό Site για τους Αρειανούς. Από οπαδούς για οπαδούς!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button