Γενικά

Επίσημο: BMW i4 eDrive 40 και i4 M50 (video)

Το ηλεκτρικό premium D-Segment Gran Coupé της BMW είναι διαθέσιμο και σε έκδοση επιδόσεων με το έμβλημα M!

Η BMW παρουσίασε με κάθε επισημότητα την αμιγώς ηλεκτρική i4, δυόμισι μήνες μετά από την ανακοίνωση του μοντέλου, αποκαλύπτοντας όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Ο κυριότερος ανταγωνιστής της BMW i4 στην αγορά είναι το Tesla Model 3, ενώ η γκάμα διαθέτει και την έκδοση επιδόσεων i4 M50 που είναι το πρώτο μοντέλο BMW M με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Σύμφωνα με τη βαυαρική φίρμα, η i4 είναι το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη δυναμική οδική συμπεριφορά, συνδυάζοντας σπορ αίσθηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων και την πρακτικότητα ενός τετραθέσιου Gran Coupé που ανήκει στην κατηγορία premium D-Segment.

BMW i4 eDrive 40 και i4 M50

Η BMW i4 ουσιαστικά αποτελεί την ηλεκτρική έκδοση της επερχόμενης BMW 4 Series Gran Coupé, με σχεδιαστικές επεμβάσεις που της χαρίζουν μια ξεχωριστή ταυτότητα. Πιο συγκεκριμένα, στη μάσκα η μεγάλη γρίλια είναι καλυμμένη και ενώνεται με την κεντρική εισαγωγή αέρα χαμηλά στον προφυλακτήρα, που πλαισιώνεται από δύο κάθετες εσοχές στα πλαινά.

Στο προφίλ έχουμε νέα σχέδια τροχών με έμβαση στην αεροδυναμική, ανασχεδιασμένα μαρσπιέ με μπλε λεπτομέρειες και χειρολαβές που δεν προεξέχουν από το αμάξωμα. Πίσω ο νέος προφυλακτήρας ενσωματώνει διαχύτη με πινελιές σε μπλε απόχρωση και κάθετες εσοχές.

Κατά τα άλλα, τα επιθετικά φώτα LED (προαιρετικά BMW Laserlight εμπρός), τα παράθυρα χωρίς πλαίσιο και η έντονη κλίση της οροφής προς τα πίσω διαμορφώνουν μια ελκυστική εικόνα. Χάρη σε όλα αυτά, ο συντελεστής οπισθέλκουσας διαμορφώνεται στα 0.24 Cd.

BMW i4 eDrive 40 και i4 M50

Η κορυφαία έκδοση i4 M50 ξεχωρίζει από το αισθητικό πακέτο M Sport που περιλαμβάνει μεγαλύτερες εισαγωγές άερα στον προφυλακτήρα, λεπτομέρειες σε μαύρο χρώμα, αεροδυναμικούς καθρέφτες, ανθρακονημάτινα στοιχεία στους προφυλακτήρες και τα μαρσπιέ (προαιρετικό M Carbon), πίσω αεροτομή και σκουρόχρωμες ζάντες 20″ από ελαφρύ κράμα αλουμινίου (προαιρετικές).

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι εκδόσεις που θα είναι διαθέσιμες κατά το λανσάρισμα είναι οι εξής:

BMW i4 eDrive 40: Ένας ηλεκτροκινητήρας, 340 PS / 430 Nm, πίσω κίνηση, επιτάχυνση 0-100 km/h σε 5,7″, μπαταρια 83,9 kWh, αυτονομία 590 km (WLTP).

BMW i4 M50: Δύο ηλεκτροκινητήρες, 544 PS / 795 Nm (λειτουργία Sport Boost), τετρακίνηση, επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,9″, μπαταρια 83,9 kWh, αυτονομία 510 km (WLTP).

Όλες οι BMW i4 χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό σύστημα BMW eDrive πέμπτης γενιάς που ενσωματώθηκε στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία χαρακτηρίζεται από μακρύ μεταξόνιο, μεγάλα μετατρόχια και υψηλή ακαμψία. Η μπαταρία υψηλής τάσης με χωρητικότητα 83,9 kWh είναι τοποθετημένη στο πάτωμα με χαμηλό ύψος που επιτρέπει στο κέντρο βάρους να βρίσκεται 53 mm χαμηλότερα σε σύγκριση με την BMW 3 Series. Υποστηρίζει φόρτιση έως 200 kW σε ταχυφορτιστές DC, που μέσα σε 10 λεπτά προσθέτουν 164 km αυτονομίας (140 km στην i4 M50). Επιπλέον, το ενεργό σύστημα ανάκτησης ενέργειας είναι πλήρως ρυθμίσιμο και επιτρέπει οδήγηση με ένα πεντάλ.

Στην i4, η ανάρτηση αποτελείται από διπλά ψαλίδια εμπρός με ενεργά αμορτισέρ και πέντε συνδέσμους πίσω με στάνταρ αερανάρτηση. Η i4 M50 έχει σπορ ενεργή ανάρτηση M, σπορ τιμόνι με μεταβλητό λόγο, φρένα M Sport και προαιρετικά τεχνητό ήχο BMW IconicSounds Electric που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το συνθέτη Hans Zimmer.

BMW i4 eDrive 40 και i4 M50

Στο εσωτερικό έχουμε ακόμα μεγαλύτερη διαφοροποίηση από την BMW 4 Series καθώς ένα νέο κυρτό πάνελ ενσωματώνει ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3″ και κεντρική οθόνη αφής 14,9″. Η i4 εισάγει επίσης τη νέα γενιά του BMW iDrive, το infotainment έχει λογισμικό BMW Operating System 8 ενώ αναβαθμισμένο είναι και το σύστημα BMW Intelligent Personal Assistant με αναγνώριση φωνητικών εντολών.

BMW i4 eDrive 40 και i4 M50

Έχουμε επίσης σπορ καθίσματα και τιμόνι, ηχοσύστημα Harman Kardon, ambient εσωτερικό φωτισμό, αυτόματο κλιματισμό με χειριστήρια αφής, προαιρετική ανοιγόμενη ηλιοροφή, θερμαινόμενα και αεριζόμενα καθίσματα, επενδύσεις από δέρμα Vernasca, προαιρετικό σπορ πακέτο M Sport κ.α.

Ο χώρος αποσκευών 470 lt μπορεί να αυξηθεί στα 1.290 lt με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, ενώ στάνταρ είναι το ηλεκτρικό άνοιγμα της πίσω πόρτας.

Η BMW i4 είναι διαθέσιμη με περίπου 40 συστήματα υποβοήθησης. Στον βασικό εξοπλισμό έχουμε Front-collision warning, Speed Limit Info, Lane Departure Warning, Park Distance Control και Reversing Assist Camera. Προαιρετικά διατίθενται τα Active Cruise Control με Speed Limit Assist και αναγνώριση κόκκινου σηματοδότη (αρχικά στη Γερμανία), το Parking Assistant Plus και το πακέτο Driving Assistant Professional που περιλαμβάνει Steering and Lane Control Assistant για ημιαυτόνομη οδήγηση. Οι αισθητήρες υπέρυθρων, το ραντάρ και η κάμερα είναι ενσωματωμένα στην καλυμμένη γρίλια.

Το νέο μοντέλο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της BMW στο Μόναχο με εκτενή χρήση ανακυκλώσιμων και βιώσιμων υλικών. Οι μπαταρίες παράγονται χρησιμοποιώντας 100% πράσινη ενέργεια με υπεύθυνη προμήθεια κοβαλτίου και λιθίου, ενώ οι ηλεκτροκινητήρες αποφεύγουν τα σπάνια ορυκτά μέταλλα. Στόχος της βαυαρικής φίρμας είναι η μείωση του αποτυπώματος CO2 καθόλη τη διάρκεια της ζωής του προιόντος.

Το εμπορικό λανσάρισμα της BMW i4 θα ξεκινήσει το Νοέμβριο του 2021. Στόχος είναι τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα να αποκτήσουν μερίδιο 50% στις παγκόσμιες πωλήσεις της βαυαρικής φίρμας μέχρι το 2030.

Πηγή: BMW

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button