Γενικά

Εκδηλώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την ημέρα μνήμης των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος – Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την ημέρα μνήμης των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνουν εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Αποθήκη Γ΄, λιμάνι Θεσσαλονίκης
11.00 Προσέλευση
11.30 Επιμνημόσυνη δέηση (Ασκαβά) Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης – Ψαλμοί του Δαυίδ
11.45 Χαιρετισμοί Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Πρέσβης του Ισραήλ Irit Ben Abba Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Πατουλίδου Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ
12.15 Κεντρική ομιλία από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Ιωάννη Μπουτάρη
Μνμείο Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (Πλατεία Ελευθερίας, Λ. Νίκης και Ελ. Βενιζέλου)
12.45 Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος από τους κ.κ.: Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Αρχηγούς των αναγνωρισμένων από τον κανονισμό της Βουλής κομμάτων Πρέσβη του Ισραήλ Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Εκπρόσωπο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Εκπρόσωπους Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο

13.15 Λήξη τελετής
Περιήγηση και προβολή ταινίας από το Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης «Βαρδάρης»
Δράσεις με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων Ολοκαυτώματος διοργανώνει και το Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης «Βαρδάρης».
Οι δράσεις περιλαμβάνουν περιήγηση με οδηγό τον Γιάννη Γκλαρνέτατζη στις 12.00 και προβολή ταινίας στις 20.30.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Κέντρο Κοινωνικών Ιστορικών Μελετών Θεσσαλονίκης «Βαρδάρης», με αφορμή την ημέρα μνήμης των θυμάτων Ολοκαυτώματος (27/1), και μια βδομάδα μετά τη δημόσια επανεμφάνιση στην πόλη των ιδεολογικών επιγόνων των ναζί που δεν δίστασαν να βεβηλώσουν το μνημείο του Ολοκαυτώματος, σας προσκαλεί στις δράσεις που διοργανώνει την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018• δράσεις στο πλαίσιο του αγώνα της μνήμης ενάντια στη λήθη:

α) 12 το μεσημέρι
περιήγηση: «Από τις γειτονιές των ανθρώπων στους μαρτυρικούς τόπους» (επιμέλεια Γιάννης Γκλαρνέτατζης), με αφετηρία τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, από όπου έφευγαν τα τρένα του θανάτου για το Άουσβιτς. Με οδηγό τον Γιάννη Γκλαρνέτατζη θα αναζητήσουμε τα ίχνη της παρουσίας, αλλά και της απουσίας, της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

β) 20:30
προβολή ταινίας: Remember (Γράμμα από το Παρελθόν), στο Κοινωνικό Κέντρο / Στέκι Μεταναστών (Ερμού 23)».
Έκθεση φωτογραφίας για τους Έλληνες Εβραίους επιζώντες από το Ολοκαύτωμα
Μία φωτογραφική έκθεση, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος (27η Ιανουαρίου), παρουσιάζεται από σήμερα και για σχεδόν ένα μήνα στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση της Άρτεμις Αλκαλάη, με τίτλο «Σπουδή πάνω στο τραύμα, τη μνήμη και την απώλεια: Έλληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα»,περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτρέτα Ελλήνων Εβραίων επιζώντων των ναζιστικών στρατοπέδων.
Από το 2012 η εικαστικός Άρτεμις Αλκαλάη ερευνά, ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και συνομιλεί με τους επιζώντες των –προπολεμικά– ακμαίων εβραϊκών κοινοτήτων.

Τους φωτογραφίζει μέσα στο σπίτι τους, στην ασφάλεια και ζεστασιά της οικίας τους, προβάλλοντας μια ατομικότητα που στερήθηκαν στα στρατόπεδα. Πέραν αυτού, χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ ιστορικού ντοκουμέντου και τέχνης, συνδυάζει στο ίδιο πλάνο τον άνθρωπο μαζί με ένα δικό της έργο από τη σειρά «Σπίτι: μια περιπλάνηση». Αυτά τα σπιτάκια, με το αρχετυπικό σχήμα τους, αποτελούν ένα σύμβολο του σπιτικού και της οικογένειας που καθένας από τους επιζώντες έχασε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – αλλά και μετά, αφού αρκετοί από αυτούς μετανάστευσαν από τον αρχικό τόπο κατοικίας τους επιθυμώντας πιθανόν μια εντελώς καινούργια ζωή. Έτσι, τα έργα αυτά ανακαλούν μνήμες και ξεκινούν έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, τραύματος και επούλωσης, λόγου και σιωπής.

Η έκθεση παρουσιάζει τα πορτρέτα 64 επιζώντων από τα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπέργκεν Μπέλσεν, από τους οποίους μάλιστα οι 30 είναι Θεσσαλονικείς. Κάποιοι από τους εικονιζόμενους είναι Σεφαραδίτες με ισπανική υπηκοότητα και έγγραφα, από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που διασώθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προξένου της Ισπανίας στην Αθήνα Sebastián de Romero Radigales.

Η σειρά φωτογραφιών πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο της Διασποράς στο Τελ Αβίβ το 2014 στο πλαίσιο της εκδήλωσης: «Οι Έλληνες Εβραίοι υπό τη Ναζιστική κατοχή – υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδoς στο Ισραήλ και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος» και το 2015 εκτέθηκε στην Αθήνα στον χώρο τέχνης Αγκάθι, στο πλαίσιο του Athens Photo festival 2015. To 2016 εκτέθηκε στο Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας (οργάνωση Θερβάντες /ΕΜΕ), στις Φωτογραφικές Συγκυρίες Κυθήρων και το 2017 στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος στον «Ελληνικό Κόσμο».

Η Άρτεμις Αλκαλάη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε ζωγραφική, σκηνογραφία, ιστορία της τέχνης και αρχιτεκτονικών ρυθμών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τους Δημήτρη Μυταρά, Γιάννη Μόραλη, Βασίλη Βασιλειάδη, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα και Παύλο Μυλωνά. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε studio art στο New York University με τους Angiolla Churchill, Idelle Weber και Gerald Pryor. Συνέχισε φωτογραφία στην Αθήνα με τη Laura Dodson, τον Καμίλο Νόλλα και υφαντική με τη Μαρία Λεωνίδου. Εκθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έργα της ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Από το 2016 είναι επίτιμο μέλος του Διεθνούς Ιδρύματος Ραούλ Βάλλεμπεργκ.

Πληροφορίες
Χώρος: Μ1 – Φουαγιέ
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου 2018 – 23 Φεβρουαρίου 2018
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 10:00-18:00
Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου 2018. Προλογίζει η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, ομότιμη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, τιμούν την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος και την 70η επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, με μία συναυλία μνήμης που ενώνει επί σκηνής τους καλλιτεχνικούς διευθυντές των δύο οργανισμών.

Η Ζωή Τσόκανου στο πόντιουμ και ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης στο πιάνο, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των Μάλερ και Μπετόβεν. Πριν την έναρξη της συναυλίας, στις 19:00, θα πραγματοποιηθούν στο φουαγιέ του κτιρίου Μ1 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Άρτεμης Αλκαλάη «Σπουδή πάνω στο δράμα, τη μνήμη και την απώλεια: Έλληνες Εβραίοι επιζώντες από το Ολοκαύτωμα». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Φεβρουαρίου.

*Είσοδος στη συναυλία με προσκλήσεις
Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Κυριακή, 28 Ιανουαρίου, τροχονόμοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα γίνουν στο πλαίσιο της τελετής κατάθεσης στεφάνων στο χώρο του Μνημείου Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την «Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».
Επομένως, από τις 11:00, λόγω της προσέλευσης πολιτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις (διακοπές – εκτροπές) σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ θα υπάρξουν αλλαγές μικρής διάρκειας στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.
Επίσης, τις ώρες 06:00 έως 15:00 της Κυριακής δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στους κάτωθι δρόμους:

– Στην οδό Ίωνος Δραγούμη στο τμήμα της μεταξύ της οδού Μητροπόλεως και Λεωφόρου Νίκης,
– στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφόρου Νίκης και της οδού Τσιμισκή,
– στην οδό Μητροπόλεως στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ι. Δραγούμη και Ελ. Βενιζέλου και
– στην οδό Αγ. Μηνά καθ’ όλο το μήκος εκατέρωθεν της οδού.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.
Η Τροχαία ενημερώνει τους πολίτες, προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους προς τις οδούς που οδηγούν στο χώρο της εκδήλωσης, να συνεργάζονται με τους ρυθμιστές τροχονόμους και να απομακρύνουν τα σταθμευμένα οχήματα από τους παραπάνω δρόμους, που απαγορεύεται η στάθμευση.

Πηγή: press724.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Leave a Reply

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button