Γενικά

Δημοτικό Συμβουλίο Θεσσαλονίκης: Ψηφίστηκαν τα Δημήτρια, αντιπαράθεση για ΟΑΣΘ και ΔΕΘ

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης χθες στο Δημαρχείο της πόλης τα θέματα προς συζήτηση ήταν πολλά αλλά η έμφαση δόθηκε στην ψήφιση της έγκρισης του καλλιτεχνικού προγράμματος των 52ων Δημητρίων Θεσσαλονίκης, στην κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ και υπήρχαν και διάφορες αντιπαραθέσεις για την φετινή ΔΕΘ.

Τα Δημήτρια είναι ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται από το 1966  αλλά η υλοποίηση του την φετινή χρονιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Στο προηγούμενο συμβούλιο είχαν καταψηφιστεί τα Δημήτρια αλλά και σήμερα υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και του δήμου.

Ο Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι επί Παπαγεωργόπουλου τα μεγάλα ονόματα ήταν πάντα πρώτα στις εκδηλώσεις των Δημητρίων θέτοντας αιχμές για τα συμφέροντα που υπήρχαν τότε. Όπως δήλωσε μόνο μια συγκεκριμένη παράταξη ανθρώπων τότε τα παρακολουθούσε αλλά τώρα έχει γίνει ένας ευρέως γνωστός θεσμός που οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης αναμένουν κάθε χρόνο . «Δεν γίνονται οι στόχοι των Δημητρίων από την μια μέρα στην άλλη και εμείς προσπαθούμε να διορθώσουμε τα πράγματα που δεν γίνονται καλά μέχρι στιγμής» τόνισε.

Από την κα. Καλφακάκου έγινε πρόταση στις μελλοντικές διοργανώσεις  να γίνονται σε κάθε γειτονιά εκδηλώσεις ώστε ο πολίτης να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές άμεσα.

Ο προϋπολογισμός των Δημητρίων για φέτος είναι 550.000 ευρώ γεγονός που σχολιάστηκε από τον κ. Καλαφάτη αφήνοντας αιχμές ότι δεν δίνετε έμφαση στα Δημήτρια όπως θα έπρεπε και ότι αν και το κόστος τους αυτήν την φορά ήταν κατά πολύ πιο χαμηλό από προηγούμενες χρονιές το αντιστάθμισε και με το πιο χαμηλή ποιότητα των εκδηλώσεων.  «Δεν θέλουμε ένα εικοσαήμερο με εκδηλώσεις συγκεκριμένων κινημάτων τέχνης που να ικανοποιούν μια μικρή -και μόνο- μειοψηφία. »

«Είστε εσείς αυτοί που απαρνηθήκατε την ονομασία Δημήτρια. Το κάνατε αστυβάλ, futureβάλ κι ό,τι άλλο πέρασε από το μυαλό σας. Είστε εσείς που εξαφανίσατε τον αριθμό μπροστά από τον τίτλο, ο οποίος δήλωνε την ηλικία των Δημητρίων. Είστε εσείς αυτοί που αντί να διορθώσετε τα κακώς κείμενα πήρατε ένα σφουγγάρι και σβήνατε. Πήρατε τη βαριοπούλα και γκρεμίζατε. Είστε εσείς που δε σας ένοιαζε να περάσουν οι εισηγήσεις σας κατά πλειοψηφία επί σειρά ετών» τόνισε ο κ. Καλαφάτης και επιπροσθέτως δήλωσε ότι: «Ξύνεστε στην γκλίτσα του τσομπάνη» αναφερόμενος στους συμβούλους της Διοίκησης Μπουτάρη για την τρέχων διοργάνωση.

Τελικά υπερψηφίστηκε η διοργάνωση των Δημητρίων κατά την ονομαστική ψηφοφορία με Αβραμόπουλο και Κουράκη να ψηφίζουν υπέρ, ο Ζέρβας λευκό και η παράταξη του κ. Καλαφάτη  και ο Στεργίου και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» να εμμένουν στο λευκό.

Για τον ΟΑΣΘ υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των Μπουτάρη και Καλαφάτη. Ο κ. Μπουτάρης δήλωσε την έντονη ανησυχία του για το θέμα και ότι τάσσετε υπέρ της δημιουργίας ενός εποπτικού εργαλείου και όχι άμεσα της κρατικοποίησης του, ενώ ο Καλαφάτης παρομοίασε τους Θεσσαλονικείς με πειραματόζωα της κυβέρνησης για ακόμα μια φορά και ότι εν έτη 2017 που τα πάντα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα στην Θεσσαλονίκη έχουμε για πρώτη φορά κρατικισμό. «Στο θέμα του ΟΑΣΘ, δήμαρχε, μου δίνεις την εντύπωση ότι είσαι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Βλέπεις σωστή την παρέμβαση του κράτους στην εκκαθάριση, αλλά λάθος την κρατικοποίηση του οργανισμού».

Ο Κουράκης επίσης δήλωσε την ανησυχία του ότι συνήθως τα θέματα του ΟΛΘ και του ΟΑΣΘ είναι στην αρμοδιότητα εμπειρογνωμόνων αλλά κανονικά θα έπρεπε να είναι μόνο θέματα με ουσιαστικές λύσεις από τον Δήμο.

Για την διοργάνωση της ΔΕΘ ο Καλαφάτης απευθυνόμενος ρώτησε τον κ. Μπουτάρη «Θα ήθελα να ρωτήσω τον Δήμαρχο αν θα κάνει κι εφέτος τη γνωστή έκκλησή του προς τον πρωθυπουργό, να μην έλθει στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εφέτος, Δήμαρχε, σε ποια φάση, ακριβώς, βρίσκεσαι»  και ο Μπουτάρης απάντησε ότι όντως η ΔΕΘ είναι μια Νεκρή Μαύρη Κηλίδα στην πόλη αλλά παραμένει μια σημαντική εκδήλωση για την πολιτεία. «Βαρέθηκα να λέω πως δεν πρέπει να κλείνει η πόλη στη διάρκεια της ΔΕΘ. Και σαν τον χαζό θα πάω και στα εγκαίνια», είπε προς το Σώμα ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στην τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρου Καλαφάτη.

Ρεπορτάζ: Νάνσυ Χαλκοπούλου

Πηγή:press724.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button