Γενικά

Δεύτερη νύχτα κόλασης για τους κατοίκους των Κυθήρων

Συνεχίζονται οι ώρες αγωνίας για τους κατοίκους του νησιού. Εικόνες βιβλικής καταστροφής στο Μυλοπόταμο. Στέλνονται ενισχύσεις από όλη την χώρα. Σε «μαύρο τοπίο» μετατρέπονται τα Κύθηρα. Άλλη μια ολονύχτια μάχη με τις φλόγες. Εκκενώνονται χωριά. Έκτακτη ανάγκη κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Άλλη μια βραδιά «κόλαση» για τους κατοίκους των Κυθήρων, με την φωτιά να κατακαίει τα πάντα στο διάβα της. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά  ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής (04.08.2017), λίγο μετά τις 11.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, μετά τη νέα αναζωπύρωση, το μεσημέρι του Σαββάτου. Αργά το απόγευμα, το νησί κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Νωρίτερα, εκκενώθηκαν ο Μυλοποτάμος και οι Αραίοι. Ειδικά στον Μυλοπόταμο όλοι μιλούν για εικόνες βιβλικής καταστροφής.

Το τοπίο γίνεται όλο και πιο αποκαρδιωτικό, καθώς η έντονη βλάστηση και το πράσινο του νησιού δίνουν τη θέση τους στο μαύρο και στις στάχτες.

Η φωτιά πέρασε και έφθασε στα Φράτσια, όπου εκδόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού, καθώς η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τα σπίτια. Στο άλλο μέτωπο απειλούνται Τα Πιτσινιάνικα, Οι Καλοκαιρινές και η δίοδος προς Καρβουνάδες.
Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η ΕΜΑΚ, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.

Σήμερα, επιχείρησαν στα Κύθηρα 3CL-215, 3CL-415 & 2PZL της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθεί από πολύ στενά την μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης. Ήδη έχει συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, (σ.σ. τα Κύθηρα ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής), αλλά και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ειδικότερα στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε, να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν ταχύτερη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Όπως μετέδωσε ο ALPHA και πλωτά μέσα είναι σε επιφυλακή για σχέδιο εκκένωσης.

Ο μεγάλος… εχθρός του έργου κατάσβεσης είναι ο δυνατός αέρας. Ωστόσο, από απόψε αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι και αύριο να εξασθενήσουν, γεγονός που θα βοηθήσει στον περιορισμό της πυρκαγιάς. «Ανάμεσα στις δασικές εκτάσεις υπάρχουν πολλοί οικισμοί που πρέπει να προστατευτούν, είναι μεγάλη η περίμετρος της φωτιάς και αρκετά τα μέτωπα δυτικά του νησιού» τόνισε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, προσθέτοντας ότι οι άνεμοι και το ανάγλυφο δυσκολεύουν περαιτέρω το έργο της πυροσβεστικής.

«Η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη» εκτίμησε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο πυροσβέστης Τάκης Πολίτης που βρίσκεται στην περιοχή. «Είναι πολλά τα μέτωπα, η σημερινή εικόνα είναι πολύ χειρότερη από τη χθεσινή» ανέφερε δε.

Στην καταγγελία ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, προχώρησε μέσω του ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης.

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης. Τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, τη βοήθεια όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συντονίζει το δυναμικό και τις υπηρεσίες και τους φορείς που αναλαμβάνουν δράση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, ενώ γίνεται κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες.

Στο δυναμικό και στα μέσα πολιτικής προστασίας περιλαμβάνονται:

Ειδικευμένα στελέχη πολιτικής προστασίας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, στα οποία ανατίθεται η επίβλεψη εκπόνησης και εφαρμογής των σχεδίων, προγραμμάτων και μέτρων πολιτικής προστασίας, καθώς και ο συντονισμός των αναγκαίων ενεργειών.

Το σύνολο των κρατικών υπηρεσιών, οι υπηρεσίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των οργανισμών κοινής ωφέλειας, που είναι υπεύθυνες σε επιχειρησιακό επίπεδο για τις επί μέρους δράσεις πολιτικής προστασίας και κυρίως για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών (όπως Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ελληνική Αστυνομία, Ε.Κ.Α.Β., Ένοπλες Δυνάμεις, Ο.Α.Σ.Π, υπηρεσίες της Περιφέρειας, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., Ε.ΥΔ.Α.Π., Δ.ΕΠ.Α., Ε.Μ.Υ.).

Οι εθελοντικές οργανώσεις, καθώς και οι ειδικευμένοι εθελοντές πολιτικής προστασίας, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, που εντάσσονται στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναλαμβάνουν την υποστήριξη σχεδίων και δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης, καθώς και δράσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστροφών.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button