Ποδόσφαιρο

Γκούτι: Ο προπονητής με το αντισυμβατικό παρελθόν και το πάθος του Ντιέγκο Σιμέονε

Ο Άγγελος Χαριστέας βρίσκεται στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της αναζήτησης του επόμενου τεχνικού του Άρη και το όνομα του Γκούτι φιγουράρει ψηλά στη λίστα του μαζί με αυτό του Φερνάντο Ιέρο, με τους δυο τους να ενώνει μια τεράστια καριέρα επί σειρά ετών στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του Γκούτι, ενός αντισυμβατικού ποδοσφαιριστή που κατέληξε να θεωρείται ένας από τους υποψήφιους για αντικαταστάτης του Ζινεντίν Ζιντάν όταν αυτός αποχώρησε από τον πάγκο των Γκαλάκτικος. Ένας αντισυμβατικός ποδοσφαιριστής που μετατράπηκε σε έναν προπονητή σύμβολο της πειθαρχίας, της ομαδικότητας και της σκληρής δουλειάς.

Ο Γκούτι πέρασε σχεδόν όλη του την καριέρα στην Ρεάλ Μαδρίτης κερδίζοντας 15 τρόπαια. Ωστόσο, η παρουσία των “Galacticos”, όπως οι Ραούλ, Ρονάλντο, Μπέκαμ έφερναν πάντα σε δεύτερη μοίρα τον Ισπανό μεσοεπιθετικό. Σε όλη του την καριέρα δεν πήρε τα εύσημα που του αναλογούσαν παρότι υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ο μόνιμος δεύτερος αρχηγός των Μερένχες. Λόγω της εξωαγωνιστικής του ζωής αλλά και των δηλώσεων του κατά καιρούς, ο Γκούτι, με το ισχυρό του ταπεραμέντο και την τάση του προς την απειθαρχία, ταρακούνησε όσο λίγοι τους φίλους της Ρεάλ.

Έκλεισε την καριέρα του το 2011 ως παίχτης της Μπεσίκτας και όπως και ο Ιέρο, δεν πήρε το αντίο που του άξιζε από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Δήλωνε πως θέλει να ασχοληθεί με την προπονητική και όνειρο του ήταν να προπονήσει κάποια μέρα την αγαπημένη του Ρεάλ. Έτσι και ξεκίνησε αν και κανείς δεν περίμενε πως ένας παίχτης με τέτοια προσωπικότητα μπορεί να ανταπεξέλθει στο ρόλο του προπονητή.

Το 2013, οι Μερένχες του δώσαν θέση στις ακαδημίες του συλλόγου. Έμεινε εκεί για 5 χρόνια, φέρνοντας μεγάλες επιτυχίες. Δύο χρόνια αργότερα, ο Βίκτορ Φερνάντεζ, υπεύθυνος των ακαδημιών της Ρεάλ, είδε το ταλέντο του Γκούτι και του ανέθεσε την τέταρτη ομάδα (Juvenil B).

Οι εμφανίσεις του αυτές του έδωσαν το εισιτήριο για το επόμενο βήμα παίρνοντας τη θέση του Σαντιάγκο Σολάρι. Τελείωσε τη σεζόν έχοντας μόνο νίκες ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά πήρε το εγχώριο τρεμπλ φθάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Youth Champions League.

Τα σύνολα που έφτιαχνε ο Γκούτι αποτελούνταν από παίχτες με αθλητικά προσόντα να πιέζουν ψηλά ενώ η μεγαλύτερη έμφαση δινόταν στην κατοχή. Παράλληλα, ο Γκούτι, έχοντας περάσει από «εξωαγωνιστικές περιπέτειες» στην καριέρα του μπορούσε να μπει μέσα στα κεφάλια των παιχτών του κάνοντας τον ίσως τον κορυφαίο στις ακαδημίες της Ρεάλ όσον αφορά τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Φυσικά, οι προπονητικές του ικανότητες ήταν περιορισμένες. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να εφαρμόσει όσα δεν εφάρμοσε ο ίδιος ως παίχτης: την πειθαρχία. Όπως γράφουν οι Ισπανοί, οι ομάδες του Γκούτι εμφανίζονται ως ένα καλά οργανωμένο σύνολο με έμφαση στην επιθετική λειτουργία. Κύριο όπλο είναι η κατοχή και η δημιουργία επιθέσεων με κοντινές πάσες από τα πίσω προς τα μπροστά. Παράλληλα, η ομάδα του έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα που διαχέεται σε ολόκληρη την ενδεκάδα σε όλη τη διάρκεια ενός αγώνα.

Ο 42χρονος παρουσιάζεται ως ένας ευπροσάρμοστος προπονητής με αγάπη στο 4-4-2 με έναν κρυφό επιθετικό και έναν πιο «βαρύ», ενώ οι Ίβηρες συγκρίνουν το προπονητικό του στιλ με αυτό του Ντιέγκο Σιμεόνε. Λάτρης της επιθετικής λειτουργίας με στιβαρές άμυνες και μια ποτέ-μην-τα-παρατάς φιλοσοφία ενώ οι φίλαθλοι της Ρεάλ δεν τον είδαν ποτέ καθιστό στη θέση του. Απεναντίας, ο Γκούτι συνηθίζει να ξελαρυγγιάζεται στη γραμμή του γηπέδου επί 90 λεπτά κουνώντας τα χέρια και δίνοντας συνεχώς οδηγίες. Παίχτες της Ρεάλ τον ανέδειξαν ως τον καλύτερο προπονητή που έχει περάσει από τις ακαδημίες τα τελευταία χρόνια.

Το 2018 ο Ζινεντίν Ζιντάν απομακρύνθηκε από τον πάγκο της Ρεάλ και τη θέση του πήρε ο Χουλέν Λοπετέγκι ενώ στα υποψήφια ονόματα βρέθηκε και αυτό του Γκούτι. Ο ίδιος γνώριζε πως δεν μπορούσε να υποστηρίξει τη δεδομένη στιγμή τη θέση αυτή και υποσχέθηκε να επιστρέψει με μεγαλύτερες εμπειρίες.

Επέστρεψε στη Μπεσίκτας ως βοηθός προπονητή αλλά η χρονιά μόνο καλή δεν ήταν. Τα πολλά οικονομικά προβλήματα των Τούρκων είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλα ονόματα της ομάδας να αποχωρήσουν και ο Γκούτι έφυγε τον περασμένο Μάιο. Πλέον αναζητά μια ευκαιρία για να δείξει όσα έμαθε ως παίχτης και προπονητής του κορυφαίου συλλόγου στην ποδοσφαιρική ιστορία.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!
Back to top button