Γενικά

Βρετανοί επιστήμονες: Να παραμείνουν τα μέτρα, αν ξεκινήσει νέο κύμα από την ινδική μετάλλαξη

Κι ενώ οι Βρετανοί αναμένουν πως και πως την 21η Ιουνίου, ημέρα που πλέον σχεδόν όλα θα μοιάζουν σαν την προ κορωνοϊού εποχή, οι ειδικοί δεν αποκλείουν ένα τρίτο κύμα.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που παραθέτει η Guardian, η παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, γνωστή ως B.1.617.2, εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε όλη την Αγγλία.

Πιστεύεται ότι είναι από τις πιο μεταδοτικές παραλλαγές που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, με τα εμβόλια Covid να δείχνουν κάποια μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι αυτής, ειδικά μετά από μόνο μία δόση.

Η κατάσταση αυτή ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, μερικοί από τους οποίους έχουν προειδοποιήσει ότι ένα τρίτο κύμα μπορεί να είναι ήδη σε εξέλιξη. Προς το παρόν, έως και τα τρία τέταρτα των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι προέρχονται από αυτήν την παραλλαγή.

Κι ενώ η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων στη Βρετανία, αλλά και σε όλες τις χώρες που έχουν χτίσει το πρώτο τείχος ανοσίας τους, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς.

Την ώρα μάλιστα που οι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως, η προστασία που έχουν απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη είναι μικρότερη.

50% πιο μεταδοτική η ινδική παραλλαγή – Η ανθρωπότητα πρέπει να βιαστεί

Σύμφωνα με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (Sage), είναι «μια ρεαλιστική πιθανότητα» ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να είναι έως και 50% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Β.1.1.7 [Κent] που είχε προηγουμένως κυριαρχήσει.

Σε αυτήν την περίπτωση, η μοντελοποίηση από το Πανεπιστήμιο του Warwick δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα τρίτο κύμα Covid με μέγιστο αριθμό νοσηλειών 10.000 την ημέρα.

Από την πλευρά του ο  επικεφαλής γιατρός στην Αγγλία, ο καθηγητής Chris Whitty ανέφερε σε μια ενημέρωση της Downing Street εχθές το βράδυ ότι «Η άποψή μας είναι ότι αυτή είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή, τουλάχιστον εξίσου μεταδοτική με την παραλλαγή B117. Είναι πιθανό να είναι πιο μεταδοτική, αλλά θα πρέπει να το δούμε».

Σε ένα tweet που δημοσιεύτηκε χθες, ο καθηγητής Wenseleers, ο οποίος έχει δημοσιεύσει κι άλλες εργασίες σχετικά με τις παραλλαγές Covid, συμπεριλαμβανομένης μιας για το στέλεχος του Kent, στο περιοδικό Science, ανέφερε ότι «τα δεδομένα από την Ινδία δείχνουν ότι η B.1.617.2 παρουσιάζει αύξηση 10% ανά ημέρα μεγαλύτερη -για το ίδιο χρονικό διάστημα- από την B.1.1.7».

Δημοσίευσε γραφήματα που δείχνουν ότι η παραλλαγή κυριάρχησε γρήγορα έναντι άλλων τύπων ιών σε μέρη της Ινδίας, όπως η Μαχαράστρα, το Γκουτζαράτ και τη Δυτική Βεγγάλη, όπου πιστεύεται ότι παρουσιάζει έκρηξη κρουσμάτων.

Τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν επίσης ότι η παραλλαγή αυξάνεται στη Βρετανία

Τα στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν επίσης ότι η παραλλαγή αυξάνεται στη Βρετανία, αντιπροσωπεύοντας ένα αυξανόμενο ποσοστό περιπτώσεων και έως και 40% στο Λονδίνο. Η καθηγήτρια του University College London, Christina Pagel, δήλωσε ότι μπορεί να «ξεπεράσει» την παραλλαγή του Kent, ενώ επικεφαλής της Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία παραδέχτηκε ότι «μπορεί να την έχει αντικαταστήσει ήδη σε κάποιο βαθμό».

Ο καθηγητής Wenseleers ανέφερε ότι η παραλλαγή του Kent ήταν περίπου 1,6 φορές πιο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος της Wuhan, οπότε ένα άλλο 60% της μεταδοτικότητας θα μπορούσε να την κάνει 2,6 φορές πιο γρήγορη να εξαπλωθεί από τον αρχικό ιό.

Πρώιμη έρευνα έδειξε ότι η παραλλαγή έχει εξελιχθεί με τρόπο που καθιστά την ανοσία από τα εμβόλια ή παρελθούσες λοιμώξεις ελαφρώς ασθενέστερη από ότι έναντι του αρχικού ιού. Αυτό θα επέτρεπε σε περισσότερους ανθρώπους να μολυνθούν εκ νέου και να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσής σε εμβολιασμένο πληθυσμό. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, αλλά δεν φαίνεται να τόσο ισχυρή ΄στε να καταστήσει μη αποτελεσματικά τα εμβόλια. Ο καθηγητής Wenseleers πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα, εφόσον τα εμβόλια προστατεύουν επαρκώς από σοβαρές ασθένειες και το θάνατο».

Ο καθηγητής Chris Whitty ανέφερε χθες ότι αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά την παραλλαγή, επειδή είναι μια από τις κορυφαίες απειλές για τον τερματισμό της καραντίνας και την επαναφορά στην κανονικότητα. «Πιστεύω ότι ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή, τουλάχιστον τόσο μεταδοτική όσο και η παραλλαγή B.1.1.7. Είναι πιθανό να είναι πιο μεταδοτική, αλλά θα πρέπει να το δούμε» ανέφερε.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button