Μπάσκετ

Βασίλης Σίμτσακ: “Ο Άρης θέλει ανθρώπους που τον αγαπάνε και όχι μισθοφόρους”

Στην Ούνιξ Καζάν διαπρέπει ο Βασίλης Σίμτσακ ως βοηθός προπονητή του Δημήτρη Πρίφτη και μιλώντας για τους επερχόμενους τελικούς κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, αναφέρθηκε στο πέρασμά του από τον Άρη, αλλά και στα στοιχεία που χρειάζονται για να κάνει πορεία πρωταθλητισμού.

“Ο Άρης θέλει ανθρώπους που τον αγαπάνε και δε θα τον δουν ως σκαλοπάτι ή μισθοφόρους”, είπε μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα “sportal” και πρόσθεσε πως “η αγάπη με τον κόσμο του Άρη είναι αμοιβαία”.

Αναλυτικά όσα είπε:

Πώς περνάτε στη Ρωσία και αν νιώθετε από τους τυχερούς με τον κόσμο που έχετε στα γήπεδα;

Εμείς δεν καταλάβαμε αυτόν τον περιορισμό στους θεατές, είχαμε αυτό το πλεονέκτημα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ειδικότερα στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια, γιατί στη Ρωσία υπήρχαν φίλαθλοι σε όλες τις ομάδες. Ήταν ένα αβαντάζ για εμάς, αλλά από την άλλη τα εκτός έδρας παιχνίδια ήταν αρκετά περίεργα. Ξαφνικά βρισκόμασταν σε γήπεδα χωρίς φωνή, πάθος και ήταν τελείως διαφορετικό. Εμείς ως ομάδα δε νιώσαμε αυτόν τον περιορισμό.

Το πλεονέκτημα αυτό βοήθησε στην Ευρωπαϊκή πορεία σας;

Σίγουρα, γιατί οι ομάδες που ερχόταν σε εμάς είχαν συνηθίσει να παίζουν χωρίς κόσμο και ξαφνικά έβλεπαν μια έδρα η οποία μας έδινε δύναμη και κάτι έξτρα στην προσπάθειά μας. Εξισορρόπησε αυτό την κακή αρχή που κάναμε στο πρωτάθλημα και το Eurocup λόγω του Covid-19. Ήμασταν μια από τις ομάδες που χτυπήθηκε πάρα πολύ στην προετοιμασία, ουσιαστικά δεν κάναμε, ξεκινήσαμε απευθείας με επίσημα παιχνίδια και κάπως αυτό μας βοήθησε να φέρουμε σε μια ισορροπία την κατάσταση.

Ο στόχος της Euroleague, παρά την κακή αρχή, επιτεύχθηκε πάντως.

Ήταν από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην ομάδα βασικός στόχος. Τελικά επιτεύχθηκε φέτος με τη συμμετοχή στον τελικό του Eurocup. Είναι κάτι που ήθελε όλη η ομάδα, ο κόσμος, η διοίκηση. Το προσπαθούσαμε καιρό και για αυτό είμαστε αρκετά χαρούμενοι που έχουμε συμβάλει στο να πετύχει η ομάδα τους στόχους της.

Φανήκατε λίγο «άδειοι» πνευματικά στους τελικούς με τη Μονακό, έχοντας πετύχει ουσιαστικά τον μεγάλο σας στόχο.

Αυτό το έξτρα κίνητρο που σου δίνει ο τελικός, της συμμετοχής στη Euroleague σε αδειάζει λίγο, προερχόμασταν από την πρόκριση εναντίον του φαβορί της Βίρτους και προσωπικά πιστεύω μας στοίχισε η απουσία του Μόργκαν. Λες και μας έδωσε κάτι ο Θεός με τη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα, αλλά μας πήρε τον Μόργκαν. Σε αυτήν τη σειρά θα ήταν πάρα πολύ καθοριστικός παίχτης. Ήταν ο βασικός μας ψηλός και ο πρώτος μας ριμπάουντερ, ενώ θα μάτσαρε πάρα πολύ καλά με τους ψηλούς της Μονακό.

Ο Μόργκαν δίνει άλλη οντότητα στην άμυνα, στο ριμπάουντ, βοηθάει ακόμα και στο μαρκάρισμα των κοντών, έχει πολύ καλά πόδια. Είναι παιδί με τρομερό μπασκετικό iq, με θέληση και δίψα, στοιχεία που μας λείψανε αρκετά. Όχι μόνο στον τελικό, αλλά και στην υπόλοιπη πορεία στη VTB.

Παρόλα αυτά και τα δύο παιχνίδια κριθήκανε στο σουτ, σταθήκαμε άτυχοι. Με τη Βίρτους βάλαμε τα μεγάλα σουτ, με τη Μονακό όχι και δυστυχώς δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε τον τίτλο.

Το πρώτο παιχνίδι με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, με την παράταση και τον τρόπο που κρίθηκε ήταν το κλειδί για την πρόκριση;

Σίγουρα ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο ήμασταν σε όλη τη διάρκεια πάρα πολύ καλοί. Με κάποιες αλλαγές προς το τέλος η ομάδα αποσυντονίστηκε, οι παίχτες χαλάρωσαν και νομίζαμε πως θα είναι εύκολο το τέλος, αλλά στα πρωταθλήματα αυτά δεν πρέπει να εφησυχάζεσαι ποτέ, γιατί ο τρόπος που επιτίθεται η Λόκο είναι πάρα πολύ ιδιαίτερος, με πάρα πολλά τρανζίσιον. Τα κατάφερε, ισοφάρισε το παιχνίδι αλλά στην παράταση το σοκ της ισοφάρισης δε μας πτόησε, μείναμε συγκεντρωμένοι και κάναμε τη νίκη. Από εκεί και πέρα νομίζω ο τρόπος που κερδίσαμε μας βοήθησε να μείνουμε συγκεντρωμένοι και στην υπόλοιπη σειρά, παραμείναμε σοβαροί και πήραμε την πρόκριση.

Τώρα VTB, πρόκριση εναντίον της Λοκομοτίβ Κουμπάν και τελικοί με την CSKA. Φοβάστε καθόλου το μέγεθος του αντιπάλου ή πιστεύετε στην κατάκτηση του τίτλου;

Οι τελικοί είναι και αυτοί κάτι το οποίο η ομάδα πετυχαίνει μετά από πάρα πολλά χρόνια. Οι περισσότεροι πίστευαν πως με το μειονέκτημα εναντίον της Λόκο δεν είχαμε τύχη, καταφέραμε και κάναμε μεγάλη ανατροπή. Κανείς δεν το περίμενε το 3-0, ούτε οι άνθρωποι της ομάδας. Ήταν πολύ μεγάλη πρόκριση.

Από εδώ και πέρα παίζουμε με μια πολύ μεγάλη ομάδα, όχι μόνο στη Ρωσία αλλά και μια από τις ιστορικότερες στην Ευρώπη. Το σημαντικό είναι να το ευχαριστηθούμε, να μη φοβηθούμε, να παλέψουμε, να προσπαθήσουμε και ό,τι βγει θα είναι καλό για εμάς.

Κάποιοι παίχτες σας έχουν ξεχωρίσει, για παράδειγμα ο Κάνααν ή ο Σμιθ. Φοβάστε πως τη νέα σεζόν θα χρειαστεί να «ξαναχτίσετε» από την αρχή;

Είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ομάδα, πάντα όλοι οι παίχτες που βρίσκονται στο ρόστερ έχουνε κάνει μεγάλο ματς. Σίγουρα υπάρχουν παίχτες σαν και αυτούς που προανέφερες, οι οποίοι είναι πυλώνες της ομάδας. Το πλεονέκτημα σε εμάς είναι πως νιώθουν όλοι μια ασφάλεια στο σύστημα του κόουτς, υπάρχει ομοιογένεια. Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια από την αρχή της χρονιάς το σύνολο να μπορέσει να παίξει ένα ωραίο και ελκυστικό μπάσκετ, ένα σύγχρονο μπάσκετ που αρέσει στους παίχτες. Από κει και πέρα είναι θέμα δικό τους και τι θέλει η ίδια η ομάδα.

Εγώ προσωπικά θα ήθελα ένας πάρα πολύ μεγάλος κορμός να παραμείνει και του χρόνου, γιατί αυτά τα παιδιά αξίζουν την ευκαιρία στην Ευρωλίγκα και αξίζουν να μείνουν σε αυτό το επίπεδο.

Για τον Άρη και την κατάσταση την οποία βρίσκεται;

Το θέμα στον Άρη δεν είναι μπασκετικό, είναι άλλα αυτά τα οποία έχουν προτεραιότητα. Πρέπει να μπει σε μια σειρά το τι έχει ανάγκη αυτήν τη στιγμή η ομάδα. Δεν έχει σκοπό να παίξει ελκυστικό μπάσκετ. Το θέμα είναι να έχει έναν σοβαρό προπονητή όπως είναι ο κόουτς Σάββας Καμπερίδης που αγαπάει πάρα πολύ την ομάδα και είναι εξελίξιμος.

Ο πρώτος στόχος είναι να μειωθούν τα χρέη και να συνδυαστεί με ένα μπάσκετ που θα φέρει τον κόσμο στο γήπεδο και θα διατηρεί την ομάδα σε μια σταθερότητα και από εκεί και πέρα με ένα πλάνο κάποιων ετών, να φύγει το βάρος των χρεών και να δώσει τη σπίθα στον Άρη ώστε να κάνει και πάλι πρωταθλητισμό.

Ο Άρης θέλει ανθρώπους που τον αγαπάνε και δε θα τον δουν ως σκαλοπάτι ή μισθοφόρους. Χρειάζεται το σταφ, οι παίχτες και η διοίκηση να θέλουν το καλό της ομάδας και να πορευτούν με υπομονή και όχι με φωτοβολίδες.

Ήσουν και εσύ ένας από αυτούς που αγαπούσες τον Άρη

Εγώ είχα δύο ονειρικά πρώτα χρόνια από τα τρία στην ομάδα και τον τρίτο είχαμε κάποια προβλήματα οικονομικά. Όμως η ομάδα ήταν έτσι στημένη από τον κόουτς και από τους ανθρώπους που την περιστοίχιζαν και τα κάναμε στην άκρη, έχοντας έτσι μια πάρα πολύ αξιοπρεπή πορεία.

Δεν ψάξαμε για δικαιολογίες στα προβλήματα, ή στο ότι ήμασταν απλήρωτοι. Βάλαμε το καλό του Άρη πάνω από το προσωπικό συμφέρον και από εκεί και πέρα ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του.

Ως παίχτης ένιωσες αρκετή αγάπη, ειδικά από τον κόσμο του Άρη. Σου λείπει αυτό ή προτιμάς το κουστούμι του προπονητή πλέον στην άκρη του πάγκου;

Αυτή η αγάπη με τον κόσμο του Άρη ήταν αμοιβαία γιατί με βοηθούσε πάρα πολύ να δείξω αυτό που είμαι ως άνθρωπος αλλά και αθλητής. Αυτοί είδαν έναν άνθρωπο που πάντα προσπαθούσε και δεν έκλεβε.

Τώρα που είμαι προπονητής μου αρέσει περισσότερο. Την προπονητική την προτιμάω περισσότερο και μακάρι να το είχα ξεκινήσει νωρίτερα. Μου αρέσει πολύ και μου δίνει κίνητρο να βελτιώνομαι και να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ.

Το πιο ψηλά σημαίνει και κάποιος ρόλος ως head coach στο μέλλον;

Σίγουρα, έχω να μάθω πάρα πολλά όμως. Είναι η 3η μου χρονιά ως βοηθός δίπλα από τον κόουτς Πρίφτη και αυτά τα 3 χρόνια πιστεύω έχω ζήσει όσα άλλοι προπονητές σε 10-15 χρόνια. Είμαι πάρα πολύ τυχερός σε αυτό, αλλά έχω δρόμο ακόμα. Όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή θέλω να κάνω την προσπάθειά μου, να δω που μπορώ να φτάσω ως Βασίλης.

Για το τέλος, θα βρίσκετε στο Καζάν του χρόνου;

Από ό,τι ξέρω ακόμα δεν υπάρχει κάτι επίσημο, ή ανεπίσημο. Έχουμε τους τελικούς μπροστά μας και από εκεί και πέρα ο κόουτς θα τα βάλει κάτω. Υπάρχει η οψιόν και όλοι περιμένουμε να δούμε το τι θα γίνει. Αυτό που ξέρω προς το παρόν είναι πως είμαστε αφοσιωμένοι στους τελικούς, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το μέλλον.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button