ΓενικάΕρασιτέχνης

Α.Σ. Άρης: Διατροφικά tips για τις γιορτές

Πώς να προσέξουμε τη διατροφή μας μέσα στις γιορτές και τι πρέπει να κάνουμε ώστε να μην αλλάξει ο… μεταβολισμός μας.

Αναλυτικά η ενημέρωση από τον Α.Σ. Άρης:

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΟΥΔΑ *

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μια από τις πιο ωραίες εποχές του χρόνου, αφού είναι για όλους μας μια ευκαιρία να ξεκουραστούμε, να θέσουμε τους στόχους μας για την νέα χρονιά, αλλά κυρίως να διασκεδάσουμε μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Κάπου εδώ όμως, στη διασκέδαση, κρύβεται ο κίνδυνος των γιορτών, που δεν είναι άλλος από τα γιορτινά τραπέζια με όλα αυτά τα φαγητά και τα γλυκά. Είναι κάτι που σχεδόν σε όλους μας προκαλεί άγχος, αλλά κυρίως ενοχές αφού συμβούν. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, γιατί η χαρά και η απόλαυση δεν πρέπει να συνοδεύονται από αρνητικά συναισθήματα. Έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να προσέξουμε τη διατροφή μας και να πετύχουμε τους στόχους μας και δεν πρόκειται μόλις 10 μέρες να τα καταστρέψουν όλα, όπως νομίζουμε.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα tips για αυτή τη γιορτινή περίοδο, που μπορούν να σας απαλλάξουν ακόμη περισσότερο από το άγχος και τις ενοχές:

Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα

Η περίοδος αυτή, που για τους περισσότερους από εμάς συνδυάζεται και με άδεια από την εργασία, είναι ιδανική για να φροντίσουμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας, αφού έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο. Έτσι, μπορούμε να απολαύσουμε ένα χορταστικό και υγιεινό πρωινό, το οποίο θα μας δώσει ενέργεια να ξεκινήσουμε την ημέρα μας και θα μας αποτρέψει από την υπερβολική πείνα και την υπερκατανάλωση φαγητού την υπόλοιπη ημέρα.

Μην πηγαίνετε νηστικοί στα γιορτινά τραπέζια

Πολλοί άνθρωποι, γνωρίζοντας ότι είναι καλεσμένοι σε ένα τραπέζι, μένουν νηστικοί όλη την ημέρα, με τη λανθασμένη λογική ότι έτσι θα μπορούν να φάνε χωρίς να πάρουν βάρος. Αυτή η τακτική, είναι λάθος γιατί αρχικά όταν φτάσετε στο τραπέζι θα είστε πολύ πεινασμένοι, με αποτέλεσμα να καταναλώσετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού σε σύγκριση με το αν είχατε φάει. Επίσης, τρώγοντας μόνο μια φορά την ημέρα, ο μεταβολισμός δεν κάνει καύσεις, με αποτέλεσμα ό,τι φάμε να αποθηκεύεται ως λίπος.

Καταναλώστε γλυκά με μέτρο

Ένα ή δύο μελομακάρονα την ημέρα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Το πρόβλημα με τα γλυκά είναι όταν καταναλώνονται σε πολύ μεγάλη ποσότητα, αντικαθιστώντας πολλές φορές ολόκληρα γεύματα. Αν καταναλώνετε κανονικά τα γεύματα της ημέρας και δεν παραλείπετε και τα φρούτα, δε θα μπορείτε να φάτε μεγάλη ποσότητα γλυκών, αλλά δε θα έχετε και την ανάγκη για πολλά γλυκά, αφού ο οργανισμός σας θα παίρνει τα φυσικά σάκχαρα που χρειάζεται από τα φρούτα.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει κι αυτό την τιμητική του την περίοδο των γιορτών. Πρέπει όμως να είναι απλά ένα συνοδευτικό της εξόδου μας και όχι ο αυτοσκοπός. Καταναλώστε το με μέτρο, αφού μετά το λίπος, αποδίδει τις περισσότερες θερμίδες στο σώμα. Καλό είναι να αποφύγετε τα κοκτέιλ, ή τα ποτά με συνοδεία αναψυκτικού, γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και έτσι αυξάνουν γρήγορα και απότομα τη γλυκόζη του αίματος και αργότερα σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο.

Ξεκουραστείτε περισσότερο

Αυτή είναι η περίοδος που μπορούμε να ξεκουραστούμε λίγο παραπάνω. Σίγουρα θα υπάρξουν και οι μέρες που θα ξενυχτήσουμε, αλλά γενικά μπορούμε να απολαύσουμε λίγο περισσότερο τον ύπνο τόσο για να ανακτήσουμε τις δυνάμεις μας, όσο και για να κάνουμε πιο σωστές διατροφικές επιλογές, αφού η έλλειψη ύπνου προκαλεί μεγαλύτερη πείνα και οδηγεί στην κατανάλωση πιο ανθυγιεινών τροφίμων.

Πάνω από όλα όμως να έχετε στο νου σας να απολαύσετε αυτές τις γιορτινές ημέρες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, χωρίς άγχος και ενοχές. Έτσι κι αλλιώς ο νέος χρόνος είναι κοντά για να θέσετε τους νέους σας στόχους!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

*Ο Θανάσης Τσιούδας είναι διαιτολόγος – διατροφολόγος, ο οποίος συνεργάζεται με τον Α.Σ. ΑΡΗΣ, την ΠΑΕ και την ΚΑΕ ΑΡΗΣ.

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button