Ποδόσφαιρο

Αυστηροποίηση των όρων συμμετοχής στη νέα Super League 2!

Μισό εκατομμύριο ευρώ και πόθεν έσχες για μετοχικό κεφάλαιο και εγγυητική επιστολή κάθε ΠΑΕ στη νέα Super League 2!

Δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία, έγινε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νέο αθλητικό νομοσχέδιο του Λευτέρη Αυγενάκη που φέρει τον τίτλο: «Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για το ποδόσφαιρο και την ΕΠΟ, αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, λειτουργική ενίσχυση Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ, αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων και λοιπές τροποποιήσεις της αθλητικής νομοθεσίας».

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τις επί μέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, το Υφυπουργείο Αθλητισμού έκανε ακόμη πιο δύσκολες τις προϋποθέσεις για συμμετοχή των ομάδων στη νέα Super League 2 που θα συγχωνευτεί με την Football League, αφού οι ΠΑΕ που θα μετάσχουν θα πρέπει να διαθέτουν υψηλότερο μετοχικό κεφάλαιο και να καταθέσουν μεγαλύτερη εγγυητική επιστολή.

Αυτό είναι βέβαιο πως θα δυσκολέψει αρκετές ομάδες στο να καλύψουν τα κριτήρια.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

-Η αναδιάρθρωση των κατηγοριών επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέσω συγχώνευσης σε μια ενιαία κατηγορία, της Super League 2 με την Football League, διορθώνει το πανθομολογούμενα αποτυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε το 2019. Τότε νομοθετήθηκαν τρεις επαγγελματικές κατηγορίες, όπου κάθε ΠΑΕ στην κατώτερη, την Football League, μπορούσε να συσταθεί με μόλις 30.000 ευρώ, με υποσχέσεις χορηγιών από την ΕΡΤ και χωρίς να διασφαλίζεται κανένα κριτήριο βιωσιμότητας.

-Επειδή, λοιπόν, οι οικονομικο-κοινωνικές συνθήκες, αλλά και οι ποδοσφαιρικές, στη χώρα απαιτούν αυξημένη: Βιωσιμότητα, Αξιοπιστία, Ανταγωνιστικότητα, Ποιότητα και Αναπτυξιακά κριτήρια, προχωράμε σε μια ενιαία 2η επαγγελματική κατηγορία, κάτω από τη «βιτρίνα» της Super League 1, με ισχυρές ΠΑΕ που θα έχουν Μετοχικό Κεφάλαιο τουλάχιστον 350.000 ευρώ (αντί 100.000 που ίσχυε έως τώρα για την SL2 και 30.000 ευρώ για FL), με συνακόλουθη αύξηση στις 700.000 ευρώ για την Super League 1 (από 500.000 ευρώ),

-θα καταθέτουν Εγγυητική Επιστολή στην ΕΕΑ τουλάχιστον 150.000 ευρώ (αντί 15.000 ευρώ),

-οι μισοί ποδοσφαιριστές τους, τουλάχιστον, που θα δηλώνονται κάθε φορά στο φύλλο αγώνα, θα πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε ελληνική εθνική ομάδα, οποιασδήποτε ηλικιακής κατηγορίας,

-θα έχουν τουλάχιστον 3ετή συμφωνία κεντρικής διαχείρισης τηλεοπτικών δικαιωμάτων,

-θα εισπράττουν το 15% του ποσού για τον επαγγελματικό αθλητισμό -και έως 7.500.000 ευρώ ετησίως- από τη νέα φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος,

-δεν θα ξεπερνούν σε αριθμό τις 18 ομάδες το καλοκαίρι του 2024, με ανάλογους υποβιβασμούς και προβιβασμούς από την ερασιτεχνική Γ’ Εθνική, όπως έχουν δεσμευθεί ΕΠΟ και SL2,

-ειδικά για τη φετινή σεζόν, η αναπροσαρμογή των Μετοχικών Κεφαλαίων θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 23 Ιουλίου, προκειμένου κατόπιν η ΕΕΑ να ελέγξει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και να δώσει ή όχι πιστοποιητικό συμμετοχής,

-για την απόκτηση μετοχών, αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και κατάθεση εγγυητικής Επιστολής από φυσικό πρόσωπο, πέραν των υπολοίπων προϋποθέσεων του νόμου, θα απαιτείται πλέον και η προσκόμιση Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Πόθεν Έσχες), προκειμένου να δικαιολογείται πλήρως η προέλευση των χρημάτων.

Aυγενάκης: «Με τις ομάδες Β’ θα πάψει το γαϊτανάκι των δανεικών»

Αναφορικά με το καθεστώς των Β’ ομάδων, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε πως «φυσικά, απαγορεύεται να αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία με τη μητρική ΠΑΕ, ενώ μπορούν να επιλέξουν εάν θα συμμετάσχουν στην Super League 2 ή στην ερασιτεχνική Γ’ Εθνική. Κάθε άλλη λεπτομέρεια θα ρυθμιστεί από την ΕΠΟ. Θα πάψει και το γαϊτανάκι των δανεικών και αυτά που γράφονταν, είτε είχαν βάση είτε όχι».

Ειδικότερα:

-Η δημιουργία Β’ ομάδων έχει εντελώς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά: Δεν διοργανώνεται στη χώρα μας Πρωτάθλημα για επαγγελματίες κάτω των 23 ετών, με συνέπεια κάθε χρόνο οι ΠΑΕ να αναζητούν ποδοσφαιρική «στέγη» για τους ταλαντούχους παίκτες τους, μεταξύ των 19 και των 23 ετών, ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες εμπειρίες προκειμένου να μπορέσουν να αγωνιστούν κατόπιν στην Α’ ομάδα. Έτσι, έως τώρα δίδονταν μαζικά δανεικοί από τις ΠΑΕ, εντός και εκτός συνόρων και έπαυαν να έχουν ενιαία εκπαίδευση, εποπτεία και εξέλιξη, κάτι που αποβαίνει εις βάρος του ποδοσφαίρου μας συνολικά.

-Η συμμετοχή τους στην Super League 2 θα αυξήσει τον ανταγωνισμό και την εμπορικότητα της διοργάνωσης.

Τέλος, σχετικά με το ηλικιακό όριο εγγραφής σε αθλητικό σωματείο και έκδοσης δελτίου ερασιτέχνη αθλητή, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε:

«Ρητά θα προβλέπεται, έναντι οποιασδήποτε διαφορετικής πρόβλεψης καταστατικού ή κανονισμού, ότι δεν υφίσταται κανένα όριο ηλικίας στο δικαίωμα εγγραφής μέλους σε αθλητικό σωματείο, το οποίο πληροί τα λοιπά κριτήρια του νόμου. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται και όριο ηλικίας για την έκδοση δελτίου ερασιτέχνη αθλητή.

Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο και πρωτοφανές, υπάρχει Ομοσπονδία, ο ΣΕΓΑΣ εν προκειμένω, που τα τελευταία χρόνια απαγορεύει να ανακαλύψει ο καθένας από εμάς τη χαρά του οργανωμένου αθλητισμού, εφόσον έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του. Δεν επιτρέπει την έκδοση δελτίου ερασιτέχνη αθλητή μεγαλύτερου των 35 χρόνων, κάτι που είναι απαράδεκτο και δεν χρειάζεται, φαντάζομαι, περισσότερη τεκμηρίωση το αυτονόητο.

Ωστόσο, θα πω μόνο το εξής: Εκείνοι που μας κατακεραύνωναν και μας ύβριζαν διότι θεσπίσαμε στα διεθνή πλαίσια «καλής διακυβέρνησης στον αθλητισμό» το όριο ηλικίας στα 70 έτη για την εκλογή στο ΔΣ των Ομοσπονδιών, οι ίδιοι δεν επέτρεπαν στους άνω των 35 ετών την άθληση»!

Να σημειωθεί ότι για ακόμη μία φορά, ο υφυπουργός Αθλητισμού δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης, ενώ ειδικά ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, τον κατηγόρησε ότι τους απευθύνεται με «αγοραίο τρόπο» και με «εξυπνακίστικο υφάκι».

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button