ΓενικάΜουσική

Έσθερ Μπεζαράνο: Πέθανε μια από τις τελευταίες επιζήσασες της ορχήστρας του Άουσβιτς

“Γνώριζες ότι θα τους εξοντώσουν στους θαλάμους αερίων και το μόνο που μπορούσες να κάνεις είναι να μείνεις εκεί και να παίζεις”, είχε πει το 2014 στο ραδιόφωνο της Deutsche Welle.

Η Έσθερ Μπεζαράνο, μια από τις τελευταίες επιζήσασες της γυναικείας ορχήστρας του Άουσβιτς, πέθανε σε ηλικία 96 ετών, έγραψε χθες στο Twitter ο επικεφαλής του “Εκπαιδευτικού Κέντρου Άννα Φρανκ”.

Η Μπεζαράνο, η οποία έπαιζε ακορντεόν στην ορχήστρα του Άουσβιτς, πέθανε την νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα με τον Μέρον Μέντελ, τον επικεφαλής του οργανισμού αυτού που εδρεύει στη Φρανκφούρτη.

“Η Έσθερ Μπεζαράνο επέζησε στο Άουσβιτς επειδή έπαιζε ακορντεόν στην ορχήστρα του στρατοπέδου. Αφιέρωσε τη ζωή της στη μουσική και στον αγώνα κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού”, έγραψε ο ίδιος.

“Έφυγε μια σημαντική φωνή στη μάχη κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού”, έγραψε στο Twitter ο γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας. Αποτίοντας φόρο τιμής στην “ζωντάνια της και στην απίστευτη ιστορία της, θα μας λείψει η φωνή της”, έγραψε ο υπουργός.

Έσθερ Μπεζαράνο

Γεννημένη το 1924 στο Σαρελούις η Μπεζαράνο στάλθηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης τον Απρίλιο του 1943 προτού μεταφερθεί σε άλλο στρατόπεδο στο Ράβενσμπρικ, τον Νοέμβριο της ίδια χρονιάς. Οι γονείς της και η αδελφή της δολοφονήθηκαν από τους Ναζί.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Μπεζαράνο πήγε στην Παλαιστίνη και έζησε στο Ισραήλ για σχεδόν 15 χρόνια προτού επιστρέψει στη Γερμανία, όπου τα τελευταία χρόνια είχε προειδοποιήσει για την άνοδο της ακροδεξιάς.

“Για όσους την έζησαν, είναι αδύνατον να περιγράψουν πόσο σοβαρή είναι η άνοδος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD και του αντιισλαμικού κινήματος Pegida”, είχε πει.

Η Μπεζαράνο έγραψε επίσης μια σειρά από αυτοβιογραφίες και εργάστηκε για την Διεθνή Επιτροπή του Άουσβιτς.

Είχε επιστρατευθεί για να συμμετάσχει στην γυναικεία ορχήστρα του Άουσβιτς, τα μέλη της οποίας έπαιζαν πιάνο και όχι ακορντεόν. Η ορχήστρα έπαιζε για τους κρατούμενους στο στρατόπεδο και για τους απελαθέντες που έφθαναν εκεί με τρένα.

Πηγή: ΑΜΕ-ΜΠΕ

Εύη Αλεξίου

Μουσική για τους αληθινούς εραστές της κι όχι τους... επιβήτορες της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button