Ερασιτέχνης

Άρης Γρηγοριάδης: Ο κολυμβητής – σύμβολο του Άρη Θεσσαλονίκης (pics)

Άρης Γρηγοριάδης, ο μοναδικός Έλληνας κολυμβητής με χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα 50αρας.

Είναι 31η Ιουλίου 2005. Η ώρα διαφοράς με το Μόντρεαλ του Καναδά είναι τέτοια ώστε ο τελικός των 50μ ύπτιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης (50αρα) ξεκινάει λίγα λεπτά πριν από τις 01:00 το βράδυ. 

Στην κούρσα της μιας ανάσας κολυμπάει ο Έλληνας Άρης Γρηγοριάδης. Είναι ο καλύτερος σ’ αυτό το αγώνισμα στην εποχή του και είναι φαβορί για μετάλλιο. Η μικρή Ελλάδα είχε έως τότε τρεις παρουσίες σε τελικούς στη διοργάνωση αλλά κανένα μετάλλιο. 

Το μετάλλιο ήρθε και ήταν χρυσό. Ο Άρης Γρηγοριάδης, το παιδί που ξεκίνησε να κολυμπάει στα 6 του χρόνια στον Άρη Θεσσαλονίκης, ήταν πρωταθλητής κόσμου. 

Με χρόνο 24.95 άγγιξε το παγκόσμιο ρεκόρ που ήταν 24.80 και το είχε ο Γερμανός Ρούπρατ. Φυσικά “διέλυσε” το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ και σήμερα εάν τον ρωτήσει κανείς πόσα πανελλήνια ρεκόρ έχει καταρρίψει δεν θυμάται να σου απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια. 

Είναι δεκάδες. Ο Άρης ήταν πρωταθλητής κόσμου και άφησε πίσω του τον Ματ Ουέλς και τον Λίαμ Τάνκοκ. Τεράστιοι αθλητές και οι δυο. Ο Έλληνας που γεννήθηκε ανήμερα του Αγίου Νικολάου (6/12) του 1985 στη Θεσσαλονίκη είχε χαρίσει στην χώρα το πρώτο της μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην κολύμβηση και το δεύτερο στο Μόντρεαλ. 

Η εθνική ανδρών του πόλο είχε κερδίσει την Κροατία στον μικρό τελικό στην ίδια διοργάνωση και είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο! Ο Άρης “έκλεψε” με το χρυσό του τη δόξα από τους συναδέλφους του, πολίστες, αλλά όλοι μαζί επέστρεψαν θριαμβευτές από το Μόντρεαλ στο “Ελ. Βενιζέλος”. 

Ο Άρης Γρηγοριάδης μαζί με τον Γιώργο Αφρουδάκη με τα δυο πρώτα μετάλλια της Ελλάδος σε πόλο και κολύμβηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, κρεμασμένα στο στήθος τους τράβηξαν τα φλας των φωτογράφων.

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα. Ο Άρης θα φύγει για τη Θεσσαλονίκη μαζί με τον άνθρωπο που του έδωσε… φτερά για να πετάξει στην κορυφή του κόσμου. Τον Χρυσάφη Βαγγελακάκη. 

Τον προπονητή του Άρη Θεσσαλονίκης ο οποίος έφτιαξε από νωρίς ένα κλιμάκιο επιλέκτων αθλητών στον σύλλογο και ξεχώρισε τον Άρη Γρηγοριάδη. Τον περίμενε και ήξερε πως θα φτάσει στην κορυφή. 

Ο Βαγγελακάκης αν και αθλητής του ΠΑΟΚ έκανε μεγάλο όνομα στον Άρη ως προπονητής και έγινε γνωστός σ’ όλο τον κολυμβητικό πλανήτη με το χρυσό μετάλλιο του Άρη στο Μόντρεαλ. 

Ο Άρης έψαξε στη συνέχεια και το παγκόσμιο ρεκόρ αλλά δεν ήρθε… Ο δίμετρος Άρης ήταν ο κολυμβητής με το μεγαλύτερο μήκος χεριάς στον κόσμο. Έφτανε τα 2 μέτρα και 30 εκατοστά και ήταν πρώτος σύμφωνα με τον Σουηδό ερευνητή Χάλιεντ. 

Οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν αρκετά με τον Άρη στο μακρινό 2005. Όλοι έμαθαν ότι σπουδάζει πληροφορική στο Αριστοτέλειο. Εν συνεχεία επέλεξε τη γυμναστική Ακαδημία αλλά πάντα είχε καψούρα με τα κομπιούτερ αλλά και με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. 

Για κάποιο διάστημα έφυγε από τον Άρη για τον σύλλογο του Χρυσάφη Βαγγελακάκη αλλά επέστρεψε στην πρώτη και μεγάλη αγάπη του. Σήμερα είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και είναι πάντα “δίπλα” στον Άρη. 

Του χάρισε σπουδαίες νίκες εντός και εκτός συνόρων και σήμερα έχει την δικιά του Ακαδημία κολύμβησης ενώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνει το δικό του camp στη Χαλκιδική με πολλούς γκεστ σταρ από το χώρο της κολύμβησης. 

Ο Άρης Θεσσαλονίκης έχει για καμάρι του τον Άρη Γρηγοριάδη και ο Άρης Γρηγοριάδης δεν ξέχασε ποτέ την ομάδα του, το “σπίτι” του.

Το παιδί αυτό είχε επιτυχίες και πριν αλλά και μετά από το 2005. Το 2003 στη Γλασκόβη ήταν 3ος στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων, το 2004 από ατυχία 4ος στο Ευρωπαϊκό Ανδρών της Μαδρίτης και το ίδιο καλοκαίρι συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (100μ ύπτιο και 100μ ελεύθερο). 

Το 2005 πριν από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα κερδίσει 3 μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες της Ισπανίας και έως το 2009 είχε φτάσει τα 6 στη διοργάνωση. 

Το αγώνισμα των 50μ ύπτιο δεν ήταν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα και ήταν άτυχος σ’ αυτό. 

Στα 100μ ύπτιο θα κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο αλλά και το ασημένιο (50μ) στο Ευρωπαϊκό του 2006 στη Βουδαπέστη. Δυο χρόνια μετά στην ίδια διοργάνωση στο Αϊτχόφεν θα κατακτήσει το χρυσό στα 50μ ύπτιο και το ασημένιο στα 100μ ύπτιο. 

To 2012 πάλι στην Ουγγαρία θα κερδίσει το 5ο του μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και θα είναι το χρυσό στα 100μ ύπτιο. 

Θα συμμετάσχει μετά το “Αθήνα 2004” στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 και του 2012 αλλά δεν θα ταξιδέψει στο Ρίο το 2016. Σε Παγκόσμια πρωταθλήματα το 2005 ήταν 6ος στα 100μ ύπτιο, το 2007 6ος στα 50μ ύπτιο και το 2009 ήταν 7ος στο ίδιο αγώνισμα. 

Όλη η Ελλάδα αλλά ειδικά οι άνθρωποι και οι φίλαθλοι του Άρη Θεσσαλονίκης είναι τυχεροί που είδαν τον Γρηγοριάδη να κολυμπάει… 

πηγή: gazzetta.gr

YellowRadio.gr

Yellow Radio FM 101.7, το ραδιόφωνο στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης! Το ραδιόφωνο που τολμάει να συγκρουστεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button